Vakantie in Mali eindigt abrupt met ontvoering - een reconstructie

De Malinese stad Timboektoe op archiefbeeld uit 2006. Vandaag werden hier drie Europeanen ontvoerd, waaronder mogelijk twee Nederlanders. Foto AFP / Issouf Sanogo

Aan de vakantie van een Nederlander, een Zweed en een Zuid-Afrikaan in Timboektoe, Mali, kwam afgelopen vrijdag abrupt een einde. Ze werden ontvoerd. Een lokale gids reconstrueert de kidnapping.

Een vierde man, een Duitser, werd ter plekke doodgeschoten. De vrouw van de Nederlander had geluk: haar aanwezigheid werd door de ontvoerders niet opgemerkt.

‘Ze schreven ansichtkaarten’

In de lobby van hotel Lafia, een goedkoop campinghotel, in het centrum van Timboektoe, zaten om 14.00 uur twee reisgenoten, een Zweed en een Zuid-Afrikaan die per motor reisden, en een Nederlands stel. “Ze waren daar aan het rusten en schreven ansichtkaarten”, vertelt een lokale gids die anoniem wil blijven, aan de telefoon. Hij was een half uur na de ontvoering ter plaatse en kent de Engelse eigenaar van hotel Alasia.

Het Nederlandse stel reisde met een grote, witte jeep waarop een grote tent was bevestigd. Daarin sliepen ze. De Nederlandse vrouw, die de gids op 55 schat, liep weg uit de lobby om iets uit de tent te halen. Het was rustig op straat en in het hotel, vertelt de gids, omdat het vrijdagmiddaggebed bezig was. Van het hotelpersoneel waren alleen een schoonmaker en een receptionist in het hotel aanwezig. De eigenaar van het hotel was er niet, die zat in Engeland.


Grotere kaart weergeven

Plotseling: mannen met kalashnikovs

Plots kwam er een auto aanrijden met vier gemaskerde mannen. Twee van hen liepen, gewapend met kalashnikovs, het hotel binnen. De andere twee bleven buiten; een in de auto en de ander op de uitkijk. De drie toeristen worden onder schot gehouden. “Allez! Meekomen!”, riepen de gewapende mannen, waarvan de gids vermoedt dat het bandieten zijn.

Op dat moment kwam een Duitse toerist aanlopen, een stevige, sterke man van 68. Hij was die middag met een groep van tien toeristen op de markt geweest. Maar omdat hij het warm had gekregen en moe was geworden, wilde hij eerder terug naar het hotel. Ook hij moest meekomen van de bandieten, maar hij verzette zich. Hij werd neergeschoten. De Nederlandse vrouw werd niet opgemerkt, zij zat nog altijd in haar tent op de auto. De bandieten nemen alleen haar man, de Zweed en de Zuid-Afrikaan mee.

Nederlandse vrouw kwam ‘gespannen maar beheerst’ over

“Mijn kinderen belden me met de mededeling dat er een ontvoering in Lafia had plaatsgevonden”, vertelt de gids, “ik ging er meteen naartoe.” De Nederlandse ambassade nam contact op met de gids omdat ze geen contact met de Nederlandse vrouw konden krijgen. Hij gaf haar zijn telefoon. “Ze kwam gespannen maar beheerst over.”

Die nacht sliep de Nederlandse vrouw in het lokale politiebureau. De volgende dag werden zij en de groep van tien toeristen, met wie de Duitser op vakantie was, overgevlogen naar Bamako, de hoofdstad van Mali. Het lichaam van de Duitser lag in het plaatselijke mortuarium en is gistermiddag naar Duitsland overgevlogen.

    • Yasmina Aboutaleb en Danielle Pinedo