Politie trekt 29 wapenvergunningen in na herscreening

Door de politie vrijgegeven foto's van de wapens van Tristan van der V. zoals die op zaterdag 9 april in winkelcentrum De Ridderhof zijn aangetroffen.

In Nederland hebben 29 mensen na de herscreening van wapenvergunningen hun licentie moeten afstaan. De NOS meldt op basis van eigen onderzoek dat eigenaren met een strafblad of psychische problemen hun vergunning af moesten staan.

Het onder de loep nemen van alle 70.000 vergunningen in ons land is het gevolg van het drama in Alphen aan den Rijn, waarbij Tristan van der V. met verschillende vuurwapens in winkelcentrum Ridderhof zes mensen doodde. Ondanks de paranoïde schizofrenie en depressies waaraan hij leed, beschikte hij over een wapenvergunning.

De NOS meldt dat de herscreening per korps verschilde. In Groningen werden 1.600 eigenaren van wapenvergunningen thuis opgezocht, terwijl in Twente voornamelijk een administratieve controle werd uitgevoerd. Volgens Toon Moeskops, adviseur bijzondere wetten bij de politie, vormen de 29 ingevorderde licenties slechts een klein gedeelte van het totale aantal vergunningen, maar onderstreept het wel de kwaliteit van de vergunningverlening:

“Het stelsel van vergunningverlening werkt dus behoorlijk goed. Maar na ‘Alphen aan den Rijn’ weten we wel dat er maar één persoon hoeft te zijn die doorslaat om een drama te veroorzaken.”

    • Dirk Wijnand de Jong