Poetin accepteert nominatie kandidatuur presidentsverkiezingen

Caption: Prime Minister Vladimir Putin agestures as he speaks during a United Russia party congress in Moscow, Russia, Sunday, Nov. 27, 2011. Prime Minister Vladimir Putin has been formally nominated by the ruling United Russia party to run for president in next March's election. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
Caption: Prime Minister Vladimir Putin agestures as he speaks during a United Russia party congress in Moscow, Russia, Sunday, Nov. 27, 2011. Prime Minister Vladimir Putin has been formally nominated by the ruling United Russia party to run for president in next March's election. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko) De Russische premier Vladimir Poetin op het partijcongres in MoskouFoto AP / Alexander Zemlianichenko

Vladimir Poetin accepteerde vanochtend de nominatie van zijn partij Verenigd Rusland om kandidaat te zijn voor de presidentsverkiezingen van 4 maart.

Het moment van de nominatie komt een week voor de parlementsverkiezingen, meldt persbureau AFP. Poetin accepteerde de nominatie nog voordat de laatste stemmen geteld waren op het partijcongres in Moskou. Ook huidig president Dmitri Medvedev was aanwezig, hij en Poetin kondigden op 24 september aan om van baan te wisselen volgend jaar. Na zijn nominatie beschuldigde Poetin buitenlandse mogendheden ervan oppositiekandidaten te financieren in een poging de Russische politie te beïnvloeden, meldt persbureau Reuters.

‘Duidelijk dat Poetin wint in maart’

Volgens onze correspondent Michel Krielaars was in september al duidelijk dat Poetin volgend jaar gaat winnen. Toen hij voorgedragen door zijn voorganger Medvedev, die vier jaar op de winkel mocht passen. Krielaars:

“Het gaat er nu alleen nog om te zorgen dat Poetin op 4 maart een overweldigende steun van de kiezers krijgt. Waarschijnlijk kan hij rekenen op zo’n 60 procent van de stemmen, zeker bij gebrek aan aansprekende tegenkandidaten.Conform de traditie zal die uitslag kunstmatig worden vergroot. En wanneer dat eenmaal is gebeurd, zit Poetin in ieder geval goed tot 2024, want dankzij een onder Medvedev aangenomen grondwetswijziging kan de nieuwe president twee termijnen van zes jaar zitten.”

”Populariteit Poetin tanende

Toch is de kandidatuur van Poetin niet bij alle Russen goed ontvangen. Zo werd hij vorige week uitgefloten bij een vechtsportgala. Daarover schreef Krielaars op zijn weblog dat het toenemende internetgebruik van de Russen daarvoor verantwoordelijk is:

De Russen krijgen steeds meer genoeg van de persoonlijkheidscultus rond Vladimir Poetin. Dat komt onder meer door het internetgebruik dat de afgelopen jaren is verveelvoudigd. [...] Dankzij internet zijn ook steeds meer Russen op de hoogte van de schandalen rond Poetin, zoals dat van diens vermeende nieuwe paleis aan de Zwarte Zee, waar het gouden bed al enkele miljoenen kost en een geschenk is van Poetins goede vriend Silvio Berlusconi [...]Toch lijkt Poetin, die zoals alle autoritaire leiders in de geschiedenis slechts door ja-knikkers wordt omringd, niet te beseffen dat zijn populariteit tanende is.

Er wordt gewaarschuwd voor een autoritaire trend. Als Poetin daadwerkelijk opnieuw president wordt kan hij dat in totaal twaalf jaar blijven. Daarmee zou hij de langstzittende leider sinds het communistische tijdperk zijn, meldt persbureau AP.

Volg de ontwikkelingen in Rusland en de Russische politiek op het blog van Krielaars, ‘Moskou’.

    • Hans Klis