Parlement Iran stemt in met verminderen economische en diplomatieke banden Londen

Iraanse studenten demonstreerden dinsdag tegen de VS en Israël bij een uraniumverrijkingsfabriek bij Teheran. Foto Reuters / Morteza Nikoubazl

Het Iraanse parlement stemde vandaag met een ruime meerderheid voor een wet die de economische en diplomatieke betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk vermindert. Maandag schortten alle Britse financiële instituten hun handelsbetrekking en transacties met Iran op als sanctie tegen het omstreden kernprogramma.

Het Internationaal Atoomagentschap gaf eerder deze maand een rapport uit waarin het Iran beschuldigt van het werken aan kernwapens, wat Teheran ontkent. De regering houdt vol dat het kernprogramma uitsluitend vreedzame doelen dient, zoals het opwekken van elektriciteit. Ook de VS en Canada stelden de afgelopen week sancties in tegen Iran.

In de Iraanse hoofdstad stemden 179 van de 206 aanwezige parlementsleden voor het verminderen van de relatie met Londen. Dit zal er waarschijnlijk toe leiden dat de ambassadeurs van beide landen moeten vertrekken. Na de stemming vindt er een debat plaats over de precieze details van de nieuwe wet.

Gisteren liet een hoge commandant van de Republikeinse Garde, generaal Amir Ali Hajizadeh, weten dat als de NAVO of Israël aanvallen uitvoeren in Iran om het kernprogramma een halt toe te roepen, het NAVO-radarsysteem in Turkije aangevallen zal worden. Dat meldde de Israëlische krant Ha’aretz gisteren op basis van het Iraanse persbureau Mehr.

Iran beschouwt dit radarsysteem als een onderdeel van een raketschild om Israël te beschermen tegen Iraanse aanvallen mocht er een oorlog uitbreken tussen de twee landen. Israël spreekt al langer van militaire acties tegen Iran. Volgens Jeruzalem is het kernprogramma en de mogelijke ontwikkeling van een kernwapen een bedreiging voor het voortbestaan van het land.