Oppositieleider Basindwa benoemd tot interim-premier Jemen

Mohammed Salem Basindwa, head of the Yemeni opposition alliance's Committee for National Dialogue addresses a news conference in Sanaa in this December 13, 2010 file photo. Yemen's vice president named on November 27, 2011 opposition leader Basindwa as the country's new interim prime minister, the Saba state news agency reported, under a deal aimed at ending months of protests which have rocked the country. REUTERS/Khaled Abdullah/Files (YEMEN - Tags: POLITICS)
Mohammed Salem Basindwa, head of the Yemeni opposition alliance's Committee for National Dialogue addresses a news conference in Sanaa in this December 13, 2010 file photo. Yemen's vice president named on November 27, 2011 opposition leader Basindwa as the country's new interim prime minister, the Saba state news agency reported, under a deal aimed at ending months of protests which have rocked the country. REUTERS/Khaled Abdullah/Files (YEMEN - Tags: POLITICS) Mohammed Basindwa tijdens een nieuwsconferentie in december 2010. Foto Reuters / Khaled Abdullah

De Jemenitische vicepresident Abed Rabbo Mansour Hadi heeft vandaag oppositieleider Mohammed Basindwa aangesteld als interim-premier en hem gevraagd een tijdelijke regering te vormen.

Reuters meldt op basis van staatsnieuwsdienst Saba dat Basindwa de taak zal krijgen “een regering van nationale eenheid” samen te stellen en een einde te maken aan de maandenlange crisis in het land.

Na verschillende valse beloftes tekende de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh woensdag een deal waarmee hij na 33 jaar de macht overdroeg aan vicepresident Hadi. Dat akkoord pleit hem vrij van strafvervolging voor de misdaden die zijn regime gedurende zijn regeerperiode heeft begaan.

Het westen reageerde positief op de machtsoverdracht in Jemen. In een verklaring liet Obama weten: “Dit is een belangrijke stap voor het Jemenitische volk, dat de mogelijkheid verdient om zijn eigen toekomst te bepalen”. EU-buitenlandcoördinator Ashton noemde het aftreden van Saleh “slechts een begin, maar wel een belangrijk begin” Vicepresident Hadi maakte gisteren bekend dat op 21 februari 2012 presidentsverkiezingen plaats zullen vinden.