Nieuwe aanwijzingen ontvoerders Franse toeristen Mali

Caption: This picture taken on November 25, 2011 shows Dombia hotel in Hombori, where two foreigners were kidnapped. The two Frenchmen kidnapped in Mali this week describe themselves as a geologist and an engineer, but the professional backgrounds of the pair is in fact something of a mystery. AFP PHOTO/SERGE DANIEL
Caption: This picture taken on November 25, 2011 shows Dombia hotel in Hombori, where two foreigners were kidnapped. The two Frenchmen kidnapped in Mali this week describe themselves as a geologist and an engineer, but the professional backgrounds of the pair is in fact something of a mystery. AFP PHOTO/SERGE DANIEL Het Dombia hotel in Hombori waar twee Franse geologen werden ontvoerd, vermoedelijk door de lokale tak van Al-Qaeda. Foto AFP / Serge Daniel

Een van de auto’s van de ontvoerders van twee Franse geologen is in het uiterste noorden van Mali gevonden. De Fransen werden donderdag ontvoerd in de Malinese stad Hombori.

Dat meldt persbureau AFP op gezag van een bron binnen de Malinese veiligheidsdiensten. Het voertuig zou in het buitenland geregistreerd staan. Een andere bron weet te melden dat de ontvoerders zich gesplitst zouden hebben, een deel zou richting Algerije zijn gereisd en een ander deel “als afleidingsmanoeuvre” naar Burkina Faso.


Grotere kaart weergeven

Op vrijdag werd ook een Nederlandse toerist ontvoerd. Samen met een Zweed en een man met een Brits en Zuid-Afrikaans paspoort werd hij in Timboektoe meegenomen door gewapende mannen. Een Duitse toerist werd doodgeschoten toen hij zich verzette. De vrouw van de Nederlander ontsnapte aan de kidnapping door zich in een tent te verstoppen.

De militante beweging Al-Qaeda-in-de-islamitische-Maghreb (AQIM) wordt ervan verdacht deze, en eerdere, ontvoeringen te hebben uitgevoerd. Timboektoe is een voormalige toeristenbestemming in Mali die buitenlandse ambassades nu te gevaarlijk achten om te bezoeken, vanwege het risico op ontvoering door deze lokale tak van terreurnetwerk Al-Qaeda. Ook het noorden van Mali wordt gezien als de uitvalsbasis van waaruit AQIM andere landen van de Sahel (Niger, Mauritanië en Algerije) aan kan vallen. In totaal worden er nu negen Europeanen vastgehouden in het gebied.

Franse soldaten patrouilleren samen met het Malinese leger in de regio een poging de ontvoerde Europeanen te vinden. In juli 2010 vochten Franse militairen samen met Mauritanische tegen AQIM. Vertegenwoordigers van AQIM zeiden toen dat Sarkozy “de poorten naar de hel heeft opengezet”.

    • Hans Klis