‘NAVO-aanval op Pakistaans checkpoint was zelfverdediging’

Caption: The word "shaheed," or martyr is written on the caskets of soldiers killed in a cross-border attack along the Pakistan-Afghan border, as their bodies are being carried for funeral prayers in Peshawar November 27, 2011. Pakistan on Sunday buried 24 troops killed in a NATO cross-border air raid that has pushed a crisis in relations with the United States towards rupture. REUTERS/Stringer (PAKISTAN - Tags: CIVIL UNREST MILITARY)
Caption: The word "shaheed," or martyr is written on the caskets of soldiers killed in a cross-border attack along the Pakistan-Afghan border, as their bodies are being carried for funeral prayers in Peshawar November 27, 2011. Pakistan on Sunday buried 24 troops killed in a NATO cross-border air raid that has pushed a crisis in relations with the United States towards rupture. REUTERS/Stringer (PAKISTAN - Tags: CIVIL UNREST MILITARY) 'Shaheed' staat geschreven op een van de grafkisten van de gisteren omgekomen Pakistaanse soldaten, het woord betekent 'martelaar'. Vandaag werden de 24 bij een vergissingsaanval van de NAVO gedode soldaten begraven. Foto Reuters

De luchtaanval van de NAVO, waarbij zeker 24 Pakistaanse soldaten omkwamen en die de relatie tussen Pakistan en de Verenigde Staten nog verder onder druk zet, werd ingezet nadat een Amerikaans-Afghaanse troepenmacht onder vuur kwam te liggen.

Dat meldt de Britse krant The Guardian op gezag van een anonieme westerse diplomaat in Kabul. De aanval was volgens hem een daad van zelfverdediging van de coalitietroepen in de Afghaanse grensprovincie Kunar. Een woordvoeder van de NAVO laat weten dat het waarschijnlijk is dat de luchtaanval werd ingeroepen om luchtsteun te bieden aan de belegerde militairen aan de andere kant van de grens.

De Pakistaanse autoriteiten laten in een verklaring weten dat hun militairen niet als eerste het vuur openden, maar werden aangevallen door de NAVO. Het bondgenootschap heeft al beloofd een onderzoek in te stellen naar het ‘eigen vuur-incident’ bij het militaire checkpoint aan de Afghaanse grens. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen liet vanochtend weten de dood van de soldaten te betreuren bij het “onvrijwillige en tragische ongeval”, meldt persbureau AFP.

In een reactie op de aanval sloot Pakistan gisteren de twee belangrijkste grensovergangen. De overgangen bij Torkham in het Khyber-gebied en Chaman in het zuidwesten worden gebruikt voor de bevoorrading van Amerikaanse troepen in Afghanistan. Bovendien eiste de Pakistaanse regering dat een Amerikaanse basis voor onbemande vliegtuigjes binnen twee weken wordt gesloten, meldt persbureau AP.

Als de aanvoerwegen voor langere tijd blijven afgesloten, kan dat flinke problemen opleveren voor de NAVO en de VS. Het bondgenootschap haalt meer dan de helft van de niet-wapen gerelateerde voorraden via Pakistan binnen. Er zijn alternatieve routes, maar die zijn duurder.

    • Hans Klis