Tantawi: einde aan crisis Egypte anders ernstige consequenties

Caption: Egyptian protesters shout slogans during a demonstration calling for the interim military rulers to step down in Tahrir Square in Cairo on November 27, 2011. Egypt braced for fresh demonstrations amid a tense standoff between the country's military rulers and pro-democracy protesters on the eve of the first elections since its revolution. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN Demonstranten op het Tahrir-plein in Kairo. Foto AFP / Odd Andersen

Als Egypte niet uit de huidige crisis komt, dan heeft dat “zeer ernstige consequenties”. Daarvoor waarschuwde het hoofd van de Opperste Militaire Raad, veldmaarschalk Hussein Tantawi, vanmiddag.

Tantawi riep de Egyptische bevolking op daarom te stemmen bij de tweedaagse parlementsverkiezingen die morgen beginnen, meldt persbureau AP. Tantawi:

“We staan niet toe dat relschoppers zich bemoeien met de verkiezingen. Egypte staat op een kruispunt - of we slagen op politiek, economisch en sociaal gebied of de consequenties zullen zeer ernstig zijn en dat staan we niet toe.”

De militaire leiding in Egypte staat onder grote interne druk om af te treden. Demonstranten, die vandaag weer massaal aanwezig zijn op het Tahrir-plein in Kairo, eisen dat de macht wordt overgedragen aan een “regering van nationale redding” totdat er presidentsverkiezingen zijn gehouden. Het Egyptische leger nam in februari de macht over van president Hosni Mubarak toe deze na massale demonstraties tegen zijn regime moest aftreden.

De spanningen tussen de autoriteiten en de demonstranten op het Tahrirplein zijn verder opgelopen nadat gisteren een betoger om het leven kwam na een aanrijding met een politiewagen. De negentienjarige Ahmed Sayed El Soroor werd overreden nadat een politievoertuig de weg geblokkeerd werd en bekogeld met stenen. Blogger en activist Sarrah Abdelrahman was bij het incident en vertelde hierover op Al Jazeera:

Minstens 41 demonstranten zijn de afgelopen negen dagen omgekomen en meer dan tweeduizend raakten gewond bij botsingen met de veiligheidsdiensten.

Amerikaanse studenten mishandeld door politie Kairo

De drie studenten die dinsdag werden gearresteerd door de Egyptische autoriteiten zijn weer terug in de Verenigde Staten. Zij werden ervan verdacht Molotov-cocktails gegooid te hebben naar het ministerie van Binnenlandse Zaken tijdens rellen in Kairo.

In een interview met AP laat een van hen, de negentienjarige Derrik Sweeney, weten dat zij mishandeld zijn. Het was “waarschijnlijk de engste nacht van mijn leven”, aldus Sweeney. Het drietal zou geslagen zijn, gedwongen te zijn in een foetushouding te liggen en werden ze bedreigd met wapens.

Volg het liveblog van Al Jazeera voor de laatste ontwikkelingen in Egypte.

    • Hans Klis