Israël voert aanvallen op Gazastrook uit na raketaanval

Israëlische vliegtuigen hebben vannacht twee aanvallen uitgevoerd in de Gazastrook na een raketaanval op de stad Eshkol in het zuiden van Israël.

Dat laat een woordvoerder van het leger in een verklaring weten, meldt persbureau AFP. Gisteren werd er een zogeheten Qassam-raket vanaf de Gazastrook afgeschoten op Israël, daarbij vielen geen gewonden en raakte ook niets beschadigd. Of er slachtoffers zijn gevallen in Gaza is nog niet bekend.

Er bestaat een broos bestand tussen Israël en Palestijnse gewapende groeperingen, die na tussenkomst van Egypte eind oktober werd gesloten. Het Israëlische leger dreigde vorige maand dat als de aanvallen op Israël doorgaan, Jeruzalem mogelijk een grootschalige operatie in de Gazastrook overweegt. Dat meldt de Israëlische krant Ha’aretz.

Gisteren dreigde de Israëlische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Danny Ayalon, de levering van water en elektriciteit aan Gaza op te schorten uit protest tegen de vorming van een eenheidsregering van Hamas en de Palestijnse Autoriteit. De twee partijen sloten in mei ook al een verzoeningsakkoord dat voorzag in verkiezingen en een overgangsregering. Op 15 november bepaalden Hamas en de PA dat in mei verkiezingen gehouden worden.

De Palestijnen hebben twee regeringen sinds Hamas het bestuur in de Gazastrook in 2007 naar zich toe trok. Sindsdien oefent de door Fatah geleide PA alleen gezag uit over de Westoever. De tweedeling compliceert het vredesproces. De Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas wil een vredesregeling met Israël, terwijl Hamas in het verleden heeft aangegeven de Israëlische staat te willen vernietigen. Volgens Israël is vrede onmogelijk zo lang Hamas in Gaza de dienst uitmaakt.

    • Hans Klis