Egypte bereidt zich voor op massale demonstraties tegen militaire leiding

Name: 2011-11-27T022142Z_01_AMR02_RTRMDNP_3_EGYPT-PROTESTS.JPG Caption: People walk past electoral banners, ahead of the parliamentary elections due on Monday, in Alexandria, November 26, 2011.The military council, however, is determined to press ahead with the first stage of voting in a newly readjusted timetable to restore power to a civilian government by mid-2012. REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany
Name: 2011-11-27T022142Z_01_AMR02_RTRMDNP_3_EGYPT-PROTESTS.JPG Caption: People walk past electoral banners, ahead of the parliamentary elections due on Monday, in Alexandria, November 26, 2011.The military council, however, is determined to press ahead with the first stage of voting in a newly readjusted timetable to restore power to a civilian government by mid-2012. REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany Naast demonstraties, bereidt Egypte zich ook voor op de parlementsverkiezingen van morgen. In Alexandrië hangen campagneposters en banners boven de straten. Foto Reuters / Mohamed Abd El-Ghany

Egypte bereidt zich voor op de massale protesten op de vooravond van de verkiezingen. Demonstranten zullen vandaag opnieuw oproepen tot het aftreden van militaire leiding en de vorming van een zogeheten regering van nationale redding.

Morgen vinden de eerste parlementsverkiezingen plaats sinds de val van het regime van president Hosni Mubarak. Op Facebook hebben activisten betogingen georganiseerd op het Tahrir-plein in hoofdstad Kairo en in de rest van Egypte voor de negende dag op rij, meldt persbureau AFP.

Presidentskandidaat ElBaradei wil desnoods ‘premier worden’

Onder de demonstranten zal zich ook de Egyptische presidentskandidaat en voormalig hoofd van het Internationaal Atoomagentschap, Mohamed ElBaradei, bevinden. Die liet gisteren weten bereid te zijn om de presidentsverkiezingen aan zich voorbij te laten gaan als hij gevraagd wordt premier van het land te worden.

Morgen starten de eerste van in totaal drie verkiezingen die gehouden zullen worden over een periode van drie maanden. Vorige week verlengden de militaire leiders nog de duur van de verkiezingen vanwege de aanhoudende protesten. In plaats van een dag hebben kiezers twee dagen de tijd om hun stem uit te brengen per ronde.

Spanningen door dood demonstrant

De spanningen tussen de militaire leiding en de Egyptische demonstranten namen gisteren nog verder toe nadat een 19-jarige man omkwam in Kairo nadat hij werd overreden door een politiewagen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een onderzoek naar de dood van Ahmed Sayed El Soroor ingelast.

Hieronder de beelden van het incident, deze kunnen als schokkend ervaren worden:

Gearresteerde Amerikaanse studenten weer terug in VS

De drie studenten die dinsdag werden vastgehouden door de Egyptische autoriteiten zijn weer terug in de Verenigde Staten, meldt persbureau AP. Zij werden ervan verdacht Molotov-cocktails gegooid te hebben naar het ministerie van Binnenlandse Zaken tijdens rellen in Kairo.

    • Hans Klis