Duits kerntransport door naar na nachtelijke demonstratie

Caption: Police remove an anti-nuclear protester from Greenpeace who had chained himself to railway tracks to demonstrate against the Castor train near Lueneburg early November 27, 2011. The Castor (Cask for Storage and Transport of Radioactive material) train is carrying 11 containers of spent German nuclear fuel from France after being reprocessed, en route to the nuclear waste storage facility of Gorleben in northeastern Germany this weekend. REUTERS/Fabian Bimmer (GERMANY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST ENVIRONMENT ENERGY) Duitse politieagenten verwijderen activisten die zich aan het spoor hebben vastgeketend om een kerntransport naar Gorleben te verhinderen. Foto Reuters / Fabian Bimmer

Het kerntransport naar het Noord-Duitse dorpje Gorleben ondervond vannacht enige tijd oponthoud nadat zeven activisten van Greenpeace zich hadden vastgeketend aan de spoorrails.

Update 10.30: De trein zou bij Hamburg stil staan vanwege de protesten tegen het transport, melden Der Spiegel en lezers. De voortgang van de protesten en de trein worden bijgehouden op dit liveblog.

De politie besloot daarop na zes uur de rails te demonteren, meldt de NOS. Nadat de rails werden vervangen kon de trein verder naar Dannenberg, een tussenstation op weg naar eindbestemming Gorleben.

Ooggetuigen laten weten dat de politie bij het protest pepperspray gebruikte om de betogers uiteen te drijven. Volgens de Duitse krant Bild zouden gisteravond al zo’n 150 gewonden zijn gevallen bij het protest in Harlingen. Hier waren 2.500 demonstranten aanwezig om het kerntransport te verhinderen.

Beelden van de demonstratie bij Dannenberg
http://youtu.be/_fDZO9aUXO0

Afgelopen vrijdag ging het kerntransport met 150 ton Duits verwerkt nucleair afval de Frans-Duitse grens over. Het was het eerste kerntransport in Duitsland sinds de aankondiging dat alle Duitse kerncentrales voor 2022 gaan sluiten. Dat besluit werd genomen na de kernramp in het Japanse Fukushima eerder dit jaar. De activisten zijn tegen het transport omdat de opslagplaats van het kernafval, een zoutkoepel, onveilig zou zijn.

    • Hans Klis