Di Rupo: Mogelijk deze week een nieuwe regering

(L-R) CdH chairman Benoit Lutgen, Open Vld chairman Alexander De Croo, PS negotiator Minister Laurette Onkelinx, PS chairman and royal formator Elio di Rupo, CD&V chairman Wouter Beke, MR chairman Charles Michel and Sp.a chairman Bruno Tobback give a press conference of the six negotiating parties at the chamber in the federal parliament, on November 27, 2011 in Brussels. Belgium's new premier-to-be Elio Di Rupo sets out the way ahead after ending 19 months of political deadlock with an 11th-hour budget deal that met EU requirements hours after a brutal downgrade. AFP PHOTO/BELGA/ DIRK WAEM Belgium Out De zes onderhandelende partijen vandaag tijdens een nieuwsconferentie. Foto AFP / Dirk Waem

De Belgische formateur Elio Di Rupo hoopt deze week zijn werk af te ronden door na anderhalf jaar van mislukte formatiebesprekingen België aan een nieuwe regering te helpen. De leider van de socialistische partij sprak na het marathonoverleg dat vrijdagavond begon, de hoop uit “in de loop van de week” een regering te vormen.

Gisteren slaagde Di Rupo er al in om samen met zijn gesprekspartners van de christen-democraten en de Franse en Vlaamse liberalen tot een akkoord over de federale begroting voor 2012 te komen. Dat akkoord werd gezien als de laatste horde om tot een succesvolle formatie te komen. Het komende jaar zal het land voor 11,3 miljard euro moeten bezuinigen. Tijdens een nieuwsconferentie waarschuwde Di Rupo dat de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen noodzakelijk zijn en dat iedereen zijn steentje zal moeten bijdragen.

De politieke crisis die België al anderhalf jaar in een greep houdt, tastte de kredietwaardigheid van België dusdanig aan dat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) vrijdag de waardering van het land verlaagde naar AA. Na die afwaardering zijn de onderhandelingen in Brussel in een stroomversnelling gekomen. De deelnemende partijen willen eruit zijn voor morgen de beurzen openen.

    • Dirk Wijnand de Jong