Cruijff en 10 jeugdtrainers nemen juridische stappen

Johan Cruijff. (Foto Bas Czerwinski)

Johan Cruijff en tien jeugdtrainers van Ajax nemen juridische maatregelen tegen de benoemingen van Martin Sturkenboom, Danny Blind en Louis van Gaal omdat die in hun ogen niet rechtsgeldig zijn en bovendien in strijd zijn met het voetbaltechnische beleid van de voetbalclub.

Vorige week benoemde de Raad van Commissarissen Louis van Gaal tot nieuwe algemeen directeur, zonder daarbij Johan Cruijff in te lichten. Martin Sturkenboom werd door de raad aangesteld als algemeen directeur ad interim en Danny Blind als technisch directeur.

Volgens Cruijff en de coaches Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Bryan Roy, Ronald de Boer, John Bosman, Jaap Stam, Marc Overmars, Michel Kreek, Orlando Trustfull en Dean Gorré doet de aanstelling van Danny Blind als technisch directeur het voetbaltechnische beleid van de club geweld aan. Het beleid wordt, met goedkeuring van zowel de ledenraad als de Raad van Commissarissen, sinds september dit jaar uitgevoerd door hoofdtrainer Frank de Boer, Wim Jonk en Dennis Bergkamp. Daarbij is de functie van technisch directeur komen te vervallen.

Na de benoeming van Van Gaal dreigde Cruijff al met opstappen als Ajax niet zijn kant zou kiezen. Alle trainers die door hem zijn voorgedragen zouden in dat geval volgens Cruijff ook vertrekken.

    • Dirk Wijnand de Jong