Arabische Liga stemt vandaag over sancties Syrië - doden in Homs

Caption: A Syrian girl stands under a picture of Basel al-Assad, brother of President Bashar al-Assad, during a pro-government protest in Damascus on November 25, 2011. An Arab League deadline for Damascus to accept observers or face sanctions passed Friday with no response from Syria, as activists reported more deaths and anti-regime protests inside the country. AFP PHOTO/ANWAR AMRO Een Syrisch meisje onder een foto van de broer van president Bashar al-Assad, Basel, tijdens een pro-regeringsdemonstratie in Damascus afgelopen vrijdag. Foto AFP / Anwar Amro

De Arabische Liga stemt vandaag in het hoofdkwartier in Kairo over de sancties die de organisatie wil opleggen tegen Syrië. De Liga wil onder meer de economische banden met de regering van president Bashar al-Assad verbreken.

Als de 22 landen tellende organisatie instemt met de sancties is dat een klap voor Syrië, dat zich ziet als de motor van het Arabische nationalisme in de regio, meldt persbureau AP. Eerder deze maand schorste de Arabische Liga Syrië al.

Syrië negeerde deadline waarnemingsmissie Liga

De sancties van de Liga zouden ook een reisverbod voor hooggeplaatste Syrische functionarissen inhouden. Vrijdag negeerde Syrië de deadline om een waarnemersmissie van de Arabische Liga toe te laten. De organisatie wilde dat er zo’n vijfhonderd waarnemers werden toegelaten tot het land. Hierop besloot de Liga door te zetten met het instellen van sancties.

Syrië staat onder zware internationale druk vanwege de aanhoudende gewelddadige onderdrukking van de opstand tegen het regime. Volgens de Verenigde Naties zouden al zeker 3.500 mensen zijn omgekomen door het regeringsgeweld. De Verenigde Staten en de EU hebben al meerdere sancties ingesteld tegen het land, waaronder het stoppen van de import van Syrische olie.

Doden in Homs door regeringsgeweld

Twee mensen zouden vandaag in de Syrische stad Homs, 160 kilometer ten noorden van Damascus, gedood zijn door veiligheidstroepen, meldt persbureau AFP op gezag van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. In Homs voerde het Syrische leger de afgelopen twee maanden zware aanvallen uit om de opstand in de stad te onderdrukken.

Omdat er nauwelijks journalisten in Syrie zijn, is berichtgeving vanuit het land lastig te vergaren en te controleren.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis