Arabische Liga keurt sancties tegen Syrië goed

Demonstrators march against Syria's President Bashar al-Assad in Deir Balaba near Homs November 27, 2011. The banner reads, "Yes to support our army of freedom". REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Ook vandaag zijn veel mensen op de been om te protesteren tegen het regime van president Bashar al-Assad. Foto Reuters

De Arabische Liga heeft zojuist een pakket maatregelen tegen Syrië goedgekeurd, waaronder het bevriezen van tegoeden en het stoppen van investeringen en samenwerking met de Syrische centrale bank.

De Liga kwam vandaag in het hoofdkwartier in Kairo bijeen om over de economische sancties die de organisatie Syrië wil opleggen, te stemmen. 19 van de 22 deelnemende landen stemden uiteindelijk voor. De maatregelen zijn het gevolg van het aanhoudende geweld dat de Syrische president Bashar al-Assad toepast op de burgerbevolking. Demonstraties tegen de regering duren inmiddels alweer acht maanden. Volgens de Verenigde Naties zijn daarbij meer dan 3.500 mensen om het leven gekomen.

Door de opgelegde sancties kan Syrië in een economische crisis belanden. De Arabische landen merken echter wel op dat het niet de bedoeling is de “gewone” burger te raken. De minister van Buitenlandse Zaken van Qatar liet na de bijeenkomst weten dat in het geval de sancties niet het gewenste effect hebben, andere buitenlandse partijen mogelijk het stokje overnemen. Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani zei eerder dat de Arabische landen wilde voorkomen dat buitenlandse interventie tot hetzelfde zou leiden als in Libië, waar een resolutie leidde tot NAVO-bombardementen.

    • Dirk Wijnand de Jong