Amsterdams eist afblazen ov-staking als voorwaarde gesprek met GVB

Het Stationsplein in Amsterdam afgelopen dinsdag tijdens de staking van de GVB. Foto NRC Handelsblad / Maurice Boyer

De gemeente Amsterdam weigert met vervoersbedrijf GVB om de tafel te gaan zolang er nog stakingen op de agenda staan. Wethouder Eric Wiebes van verkeer baalt enorm van de nieuwe acties die afgelopen week werden aangekondigd, zegt zijn woordvoerder vandaag.

Het GVB riep Wiebes vorige week op om te overleggen over de bezuinigingsplannen van de regering. De wethouder wil graag in gesprek, maar niet als de nieuwe stakingen doorgaan. “Het is nu genoeg geweest”, aldus de woordvoerder. “Nog een staking is onacceptabel.”

Het openbaar vervoer in de drie grote steden wordt dit keer in de week van 12 december 24 uur lang op een werkdag stilgelegd. Op 5 december kunnen reizigers daarentegen gratis reizen. Het is dit jaar al de zesde staking tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. De overheid wil flink bezuinigen op het openbaar vervoer in de drie steden. Ook moet het stadsvervoer worden aanbesteed.

    • Dirk Wijnand de Jong