Alan Moore, de man achter het masker van Occupy en Anonymous

Caption: A protester, wearing a Guy Fawkes mask, stands among the Occupy Wall Street demonstrators during what organizers call a "Day of Action" in New York, November 17, 2011. New York police on Thursday prevented protesters from shutting down Wall Street with an Occupy Wall Street rally that led to over 100 arrests but drew fewer than expected demonstrators. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: BUSINESS CIVIL UNREST)
Caption: A protester, wearing a Guy Fawkes mask, stands among the Occupy Wall Street demonstrators during what organizers call a "Day of Action" in New York, November 17, 2011. New York police on Thursday prevented protesters from shutting down Wall Street with an Occupy Wall Street rally that led to over 100 arrests but drew fewer than expected demonstrators. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: BUSINESS CIVIL UNREST) Het onder Occupy-demonstranten zeer populaire Guy Fawkes-masker uit de film en de strip V for Vendetta. Foto Reuters / Brendan McDermid

Overal ter wereld duikt het masker op bij demonstraties. Het masker dat historisch figuur Guy Fawkes moet voorstellen, lijkt het symbool te zijn van anti-globalisten, anti-kapitalisme, mensenrechten en de strijd tegen onderdrukking. Het masker is ironisch genoeg onderdeel van de merchandising van de film V for Vendetta.

De Britse krant The Guardian sprak met de afgezonderde schrijver Alan Moore, die het verhaal schreef van de stripboeken (wiki) waarop de film gebaseerd is. Moore creëerde samen met striptekenaar David Lloyd het masker. In V for Vendetta draagt hoofdfiguur ‘V’ het masker in zijn strijd tegen een totalitaire Britse overheid.

Moore is verrast, geamuseerd en verbluft door de populariteit van het masker. Stiekem hoopte hij al dat zijn werk, die onder andere gaan over angst voor een dystopische toekomst, door zou sijpelen naar de werkelijkheid. Moore:

“I suppose when I was writing V for Vendetta I would in my secret heart of hearts have thought: wouldn’t it be great if these ideas actually made an impact? So when you start to see that idle fantasy intrude on the regular world… It’s peculiar. It feels like a character I created 30 years ago has somehow escaped the realm of fiction.”

Het masker bij Occupy Wall Street:

Ook de hackeractivisten van Anonymous dragen het masker:
http://youtu.be/bJORGO1Q2VY

‘Maskers brengen romantiek terug in demonstraties’

Dat het masker gebruikt wordt, begrijpt Moore wel. De 99% van de Occupy-beweging krijgen zo vorm, een gigantisch organisme zoals Moore beschrijft. Daarnaast maakt het demonstraties meer als een “opera-uitvoering” en brengt het de romantiek terug van activisme. Moore:

“It turns protests into performances. The mask is very operatic; it creates a sense of romance and drama. I mean, protesting, protest marches, they can be very demanding, very gruelling. They can be quite dismal. They’re things that have to be done, but that doesn’t necessarily mean that they’re tremendously enjoyable – whereas actually, they should be.”

‘Mediaconglomeraat Time Warner verdient aan anti-kapitalisme demonstraties’

Dat het masker, een onderdeel van het kapitalistische systeem waartegen de Occupy-beweging onder andere strijdt, zo’n symbool is voor de activisten op Wall Street vindt Moore amusant. Niet omdat het de hypocrisie van activisten zou blootleggen, maar juist omdat het mediaconglomeraat Time Warner onder druk zet. Het bedrijf heeft de rechten op V for Vendetta en de merchandising, en verdient nu geld aan iets waar het eigenlijk niets mee te maken wil hebben. Moore:

“I find it comical, watching Time Warner try to walk this precarious tightrope. It’s a bit embarrassing to be a corporation that seems to be profiting from an anti-corporate protest. It’s not really anything that they want to be associated with. And yet they really don’t like turning down money – it goes against all of their instincts. I find it more funny than irksome.”

Lees hier het hele interview met Moore in The Guardian.

Bekijk hieronder een zeer uitgebreid interview met Alan Moore in de documentaire ‘The Mindscape of Alan Moore’:
http://youtu.be/MF89iv50Skw