Kerntransport weer op gang na grootscheepse ontruimingsactie

German riot police guard the railway tracks following a sit-in by anti-nuclear protesters, near Harlingen, November 27, 2011. The Castor (Cask for Storage and Transport Of Radioactive material) train is carrying 11 containers of spent German nuclear fuel on route from France after being reprocessed, to the nuclear waste storage facility of Gorleben in north eastern Germany this weekend. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY CONFLICT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST ENVIRONMENT) CONFLICT De Duitse oproerpolitie bewaakt de rails waarover het kerntransport zich beweegt. Foto Reuters / Fabrizio Bensch

Met man en macht heeft de Duitse politie vandaag een einde gemaakt aan de blokkade van het nucleair transport. Daarbij zijn volgens de politie 1.300 demonstranten aangehouden.

Honderden politieagenten moesten er vandaag in Hamburg aan te pas komen om de duizenden actievoerders van het spoor te verwijderen. Die probeerden het transport te blokkeren door de rails schade aan te brengen of zich vast te ketenen. Diegenen die weigerden weg te gaan, werden door de politie meegenomen. Na de grootscheepse actie kon de trein de weg weer vervolgen.

Het transport met 150 ton nucleair afval, afkomstig uit de Franse reactor in La Hague, is op weg naar het Noord-Duitse dorpje Gorleben, waar het ondergronds zal worden opgeslagen. Activisten menen dat de opslagplek, een zoutkoepel, niet veilig genoeg is. Gorleben, in de deelstaat Nedersaksen in West-Duitsland, is slechts een tijdelijke opslagplaats voor kernafval. Het is niet bekend waar de permanente opslag komt.

http://youtu.be/tm8jEfXv5bc

    • Dirk Wijnand de Jong