Zuurkoolwijn

Zuurkool. Niet alleen troostrijk maar goed voor de export bovendien. Nederland blijkt zelfs zuurkoolmonopolist te zijn die zijn epicentrum in Noord-Holland kent. Zo’n beetje heel Europa betrekt dit koudegrond-product uit deze contreien. . (Zie ook het videoverslag van Ronald Hoeben.) Laten we daarom snel zelf een bord volscheppen, voordat de anderen dat doen.

Maar dan wel graag de kool apart. De aardappels apart. De worst apart. En dan een glas wijn apart. Die hoeft overigens niet zo apart te zijn, als ie maar goed is. Pinot gris, pinot grigio of niet al te droge riesling strekken tot aanbeveling. Vandaag daarom een zuurkoolwijn top kwartet op deze plek.

Om te beginnen met een Paul Zinck 2009 pinot gris uit de Elzas (€ 7,99; AH Wijndomein).

Uit het Noord-Italiaanse Alto-Adige schuift Alois Lageder aan met zijn Riff Pinot Grigio 2010 (€ 8,50; De Gouden Ton).

En vanuit Duitsland werpt Eymann zich met zijn biologische Riesling 2010 uit de Pfalz zich op onze Sauerkraut (€ 7,45; Vindict).

Toch nog maar een beetje apart eindigen? Dan op naar Hongarije met de Nyakas Pince ‘Budai’ 2008 uit Etyek-Buda. (€ 9,95; Miranda Beems). Wonderschone pinot gris. Bloesemend, vol rijpe peren, suikermeloen, honing, amandeltjesmarsepein, kokette zuren. Beetje Renée Zellwegger. Doet altijd wat mollig aan, maar is toch helemaal slank.

    • Harold Hamersma