Zij: 'Het is lastig om over geld te praten'

Melinda Siklos (43), parttimedocent Engels. Geboren en getogen in Londen. Heeft Hongaarse wortels en woonde in Boedapest tot ze dit jaar naar Nederland verhuisde:

„In Hongarije, waar ik bij mijn moeder woonde, was niet veel werk. Het telefoontje van Deolinda was dan ook welkom. De verhuizing naar Nederland was geen grote stap: dankzij Deolinda had ik al een huis en een baan. Ik denk niet veel na over mijn toekomst. Dat betekent niet dat ik bij het moment leef, het betekent dat ik gewoon geen helder plan heb. Ik maak het beste van wat ik heb en van de mogelijkheden die ik krijg. Deze baan vind ik leuk, ik houd ’m zolang het duurt.

„Samenleven met Deolinda is verrassend makkelijk. Hoewel een klein woonoppervlakte mensen territoriaal kan maken, is dat bij ons niet gebeurd. En ik kan me altijd terugtrekken in mijn kamer. De verdeling van de kosten ging aanvankelijk wat minder soepel. Ik vind geld een moeilijk gespreksonderwerp, en Deolinda ook. Mijn broer heeft ons geholpen door mij uit te leggen wat Deolinda’s verwachtingen waren. Ik had al aangeboden de elektriciteit te betalen. Het eten betaal ik voor ons drieën. Een goede deal, denk ik, want de 350 euro die ik daaraan kwijt ben, is waarschijnlijk minder dan welke huur in Nederland dan ook.

„Er is een directe correlatie tussen tevredenheid en niet hoeven nadenken over geld. Maar dat wil niet zeggen dat je met een eenvoudig leven niet gelukkig kunt zijn. Zo heb ik geen auto en met mijn parttimebaan geen heel hoog salaris. Maar toch zou ik niet fulltime willen werken. Al was het maar omdat ik het hele Nederlandse systeem nog moet leren kennen. Dat vraagt veel tijd.”

Anne Dohmen

    • Anne Dohmen