Zij : 'Dit huis voelt als een last'

Deolinda Caldeira en Melinda Siklos wonen sinds februari dit jaar samen. Deolinda heeft een relatie met Melinda’s broer, die een bedrijf opstart in Boedapest. Want leven in Nederland is te duur als je geen inkomen hebt.

Deolinda en Melinda gefotografeerd door David Galjaard in hun huis in Tiel voor de rubriek "het huishoudboekje" - economiepagina, zaterdag editie NRC Handelsblad
Deolinda en Melinda gefotografeerd door David Galjaard in hun huis in Tiel voor de rubriek "het huishoudboekje" - economiepagina, zaterdag editie NRC Handelsblad

Deolinda Caldeira (55), parttimedocent Engels. Geboren en getogen Zuid-Afrikaanse met Portugese wortels. Woonde tot haar verhuizing naar Nederland in Groot-Brittannië:

„Samenwonen met Melinda is verbazingwekkend spanningsvrij. Maar we zien elkaar dan ook weinig: ik werk ’s ochtends, zij werkt ’s middags en is laat thuis. Melinda woonde met haar moeder in Hongarije toen ik haar wees op een vacature bij het taleninstituut waar ik werk. Het leek me de perfecte baan voor haar. Woonruimte vinden is moeilijk in Nederland, en ik had moeite met rondkomen. Het lag dus voor de hand dat ik haar vroeg bij mij in te trekken. We zijn al vriendinnen sinds onze studietijd in Edinburgh. We hebben samen al zo veel meegemaakt dat het samenwonen slechts een voortzetting van het bekende is.

„Omdat haar kamer erg klein is, zou het niet eerlijk zijn om de kosten fiftyfifty te verdelen. Melinda betaalt de energiekosten en de boodschappen. Zelf had ik voor die tijd vaak niet voldoende geld om eten te kopen, mijn vaste lasten waren te hoog. Melinda heeft die nu verlicht. Het gesprek hierover was wel moeilijk. Het ging via omwegen. Melinda gaf aan dat ze bij wilde dragen, ik zei: dit is wat we nodig hebben.

„Nog nooit heb ik zolang in een huis gewoond als nu. Ik kocht dit huis in 2003, maar er moet nog heel erg veel aan gebeuren. Inmiddels heb ik het te koop gezet: de treinverbinding naar mijn werk is erg slecht, en misschien speelt mijn leeftijd ook een rol. Het onderhoud, het moeten betalen van de hypotheek; ik heb er de energie en het geld niet voor. Het huis voelt niet meer als een inspiratie, maar als een last. Huren zou een goed alternatief zijn. Maar zolang er geen kopers zijn, maak ik er een thuis van.”