Weer klimaatmail gehackt

Nederland, Nijmegen, 9-12-2010 Datakabels van een computernetwerk komen samen in kast met routerss. Foto: Flip Franssen

Wéér zijn er e-mails van klimaatonderzoekers op internet gepubliceerd, en wéér gaat het om e-mails van Phil Jones van de University of East Anglia. De nieuwe e-mails zijn op een opportuun moment gelekt: maandag begint een klimaatconferentie in Durban. Klimaatsceptici zijn al gretig aan de haal gegaan met de e-mails. Ze lichten die zinnen eruit die ‘bewijzen’ dat klimaatwetenschappers bewust gegevens manipuleren en achterhouden.

Jones heeft woensdag gereageerd op de aantijgingen. De boodschap: er zit geen kwade wil achter de zinsnedes die nu als bewijs voor wetenschappelijk wangedrag worden aangedragen. Vaak bleek uit de complete e-mail al dat zijn opmerkingen minder malafide zijn dan wordt beweerd.

Zo schreef Jones in een e-mail: “We zullen een gedeelte van de bullshit en optimistische dingen die Michael [Schulz] heeft opgeschreven [...] moeten schrappen.” Het is begrijpelijk waarom klimaatsceptici op deze ferme taal zijn aangeslagen. Maar uit de volgende zin in diezelfde e-mail blijkt dat Jones het juist opneemt voor wetenschappelijke integriteit, met alle onzekerheid die daarbij hoort: “Wat we willen is goede, eerlijke data, inclusief de lelijke wratten, dubieuze dateringen.”

Wat de gelekte e-mails vooral laten zien is dat wetenschappers onderling stelliger communiceren dan zij in de vakliteratuur doen. In een vakgebied dat zo onder vuur ligt als de klimatologie, is dat nauwelijks verwonderlijk te noemen.

Lucas Brouwers

    • Lucas Brouwers