‘Vrouw gekidnapte Nederlander ontsnapte aan ontvoering in Mali’

De vrouw van de Nederlander die gisteren in Mali werd ontvoerd is zelf aan kidnapping ontsnapt door zich in een tent te verstoppen. Dat zeggen bronnen tegen NRC Handelsblad.

De ontvoerde Nederlander zat gisteren met zijn vrouw en twee andere toeristen in het restaurant van een hotel in de stad Timboektoe in Mali te lunchen toen gewapende mannen, vermoedelijk islamitische extremisten, het restaurant binnenvielen. De Nederlandse man is door de gewapende mannen meegenomen, maar zijn vrouw is er volgens bronnen in Mali in geslaagd naar de binnenplaats van de hotelcamping te vluchten. Daar zou zij zich in een tent hebben weten te verstoppen. Waar de Nederlandse vrouw nu is en hoe het met haar gaat is onduidelijk.

Ministerie bevestigt ontvoering Nederlander in Timboektoe

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde vanmiddag tegenover nrc.nl dat er in Timboektoe een Nederlandse man is ontvoerd. Meer informatie kon hij nog niet geven. De woordvoerder zei ook niet te verwachten dat Buitenlandse Zaken dit weekend veel nieuwe informatie kan vrijgeven. Ontvoeringszaken zijn immers heel gevoelig en, zo is in het verleden gebleken, gebaat bij zo min mogelijk publiciteit.

In totaal werden gisteren in Timboektoe drie toeristen ontvoerd. Naast de Nederlander gaat het volgens de lokale autoriteiten in Mali om een Zweed en een man met een Brits en Zuid-Afrikaans paspoort. Een vierde man, een Duitser, werd ter plekke doodgeschoten toen hij weigerde in een gereedstaande auto te stappen.

Timboektoe was tot een paar jaar geleden een populaire bestemming voor toeristen, maar dat veranderde na een reeks ontvoeringen en moorden in het gebied. Het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar de stad af. De Malinese president Amadou Toumani Touré brengt volgende week dinsdag een bezoek aan Nederland.

    • Pim van den Dool