Volop Fransige T-shirts

De webwinkel van Petit Bateau heeft veel, maar werkt niet heel soepel.

Wat

De nieuwe webshop voor de Benelux van het Franse Petit Bateau. Petit Bateau, opgericht in 1893, maakte aanvankelijk katoenen ondergoed voor soldaten, tot eigenaar Pierre Valton in 1918 la petite culotte bedacht, een onderbroekje voor kinderen, en het een kindermerk werd. Sinds 1996, toen Karl Lagerfeld modellen op de catwalk T-shirts voor kinderen onder hun Chaneljasjes liet dragen, zijn er ook kleren (ondergoed, T-shirts, jurken, truien, rokken, jassen) voor vrouwen. In de winkel zijn de vrouwenmaten 14 , 16, 18 en 20 ans, maar op de site heten die gewoon S, M, L en XL.

Wat hebben ze

De complete collectie van Petit Bateau – veel meer dan te vinden is in de vier Nederlandse eigen winkels. Nieuw voor Nederland is de mannenlijn: ondergoed, truien, een jas en, uiteraard, T-shirts. Jammer is dat er voor kinderen weer weinig T-shirts zijn.

Een klassiek T-shirt voor dames kost 16,90 euro, een mannenjack in marinestijl 219,95 euro, een marinière voor kinderen 35,90 euro. Verzendkosten zijn 7,95 euro, voor 10 euro borduurt Petit Bateau een naam op babyspullen.

Hoe ziet het eruit

Er zijn weinig merken die zulke fijne, goede Fransige T-shirts en baby- en kinderkleren maken als Petit Bateau. Maar o, wat ziet de site er tuttig uit; een en al blije kinderen, sneeuwvlokjes en zoete kleuren. Ernstiger is dat het lastig zoeken is. T-shirts worden gerangschikt op materiaal ; er zijn „T-shirts in light katoen”, „geribte T-shirts in licht katoen”, „T-shirts katoenen jersey”, enzovoort. Maar als je geen zin hebt ze allemaal te bekijken en in de zoekmachine ‘T-shirt dames ronde hals’ invult, komt er welgeteld één exemplaar tevoorschijn: een uit de collectie die werd gemaakt in samenwerking met de supermodieuze Milanese winkel 10 Corso Como (ook de Japanse ontwerpster Tsumori Chisato en de Franse Didier Lulot hebben een collectie gemaakt voor Petit Bateau.)

Uiteindelijk zijn er natuurlijk veel meer T-shirts met ronde halzen te vinden, al wordt een diepere ronde hals door Petit Bateau dan weer boothals of uitgesneden hals genoemd.

Hoe word je geholpen

Het loopt allemaal niet echt soepel. Dat begint al met inloggen: mijn postcode en telefoonnummer worden niet geaccepteerd. Als ik het hulpnummer in België bel, legt een vriendelijke man uit dat de letters van de postcode los dienen te staan van de cijfers en dat je bij de telefoonnummers geen landencode moet gebruiken. Na het plaatsen van de bestelling krijg ik de melding dat er een bevestigingsmail aankomt, maar die arriveert nooit. De link om het pakje te volgen werkt ook al niet. Wel worden mijn marcels (hemdjes) binnen de beloofde vijf dagen bezorgd. Je kunt er overigens voor kiezen een SMS te ontvangen zodra de zending is verstuurd; dat heb ik niet gedaan.

Voor wie

Het kost wat geduld en doorzettingsvermogen, maar er zijn weinig plekken waar je in het winterseizoen nog zo'n aanbod aan T-shirts vindt.

    • Milou van Rossum