Syrië negeert ultimatum van Arabische Liga

Syrië heeft gisteren een ultimatum van de Arabische Liga genegeerd en in een verklaring van het leger gedreigd „iedere kwade hand af te hakken” die de veiligheid van het land bedreigt.

Intussen blijft de situatie buitengewoon gespannen. Bij demonstraties tegen president Assad vielen gisteren door hard optreden van leger en politie zeker zes doden, zo melden mensenrechtenorganisaties. Een mogelijke indicatie dat ook tegenstanders gewelddadiger gaan optreden was de dood, donderdag in Homs, van zes elitepiloten en vier technici. Het is niet duidelijk wie er precies achter deze aanslag zit. Het leger legt de schuld bij „terroristen die door het buitenland worden gesteund”. Onafhankelijke journalisten worden nog steeds niet toegelaten.

De Arabische Liga had donderdag, onder het dreigement van sancties, geëist dat een reeks waarnemers toegelaten zou worden tot Syrië. Die zouden mee moeten helpen bij het zoeken naar een compromis tussen het regime en zijn tegenstanders. Het regime in Damascus had hier niet op gereageerd.

De Syrische economie is al getroffen door Europese en Amerikaanse sancties. Sancties door Arabische landen, waarover dit weekeinde wordt gesproken, zouden nieuwe problemen opleveren. Arabische landen zijn goed voor helft van de Syrische export en een kwart van de import. Syrië heeft nog wel de steun van Rusland, China en Iran. De Arabische Liga heeft de Verenigde Naties gevraagd te helpen bij het oplossen van de Syrische crisis.

In Genève zei de VN-organisatie voor de mensenrechten dat zij „talrijke, consistente en met feiten ondersteunde” rapporten heeft gekregen dat in Syrië kinderen die bij betogingen zijn aangehouden, in de gevangenis worden gemarteld en verminkt. Ook heeft de organisatie berichten gekregen over standrechtelijke executies en verdwijningen.

Een belangrijke element is de opstelling van het leger. In tegenstelling tot Libië zijn de top van het Syrische leger en elite-eenheden tot nu toe achter president Assad blijven staan. Wel zijn er duizenden dienstplichtigen gedeserteerd. Een deel van hen is volgens oppositiegroepen naar huis gegaan, maar een ander deel heeft zich gehergroepeerd in het ‘Vrije Syrische Leger’.

De International Crisis Group schreef deze week in een rapport over Syrië: „De keus die het regime biedt, lijkt duidelijk: in stand houden van het regime van Assad, of collectieve vernietiging.” (AP, AFP, Reuters)