Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rutte: ook zonder crisis is het goed om achttien miljard te bezuinigen

Rutte op archiefbeeld. Foto AFP / Michael Kappeler

Ook zonder crisis is het goed dat Nederland achttien miljard bezuinigt op de rijksoverheidsuitgaven. Dat zei premier Mark Rutte vanmiddag op het partijcongres in Zaandam. Een kleinere overheid is nodig om “Nederland sterker te maken”, zo tekende NRC-politiek verslaggever Pieter van Os op.

Rutte, die voor de verandering eens van een papiertje spiekte, hield de zaal voor dat dit kabinet over tien jaar niet zal worden beoordeeld op de manier waarop een Kamermeerderheid is gehaald voor haar plannen of op de toon van het debat, maar op de vraag: heeft het Nederland sterker gemaakt? De maatregelen die het kabinet heeft genomen en die het voornemens is te nemen, doen dat, aldus de premier.

Rutte: ophouden met doemdenken

Hij vroeg een volle zaal VVD’ers op te houden met doemdenken.

“Pessimisme zit in de mens, maar dat maakt het doemdenken niet terecht.”

Het gaat goed met Nederland, hield Rutte de zaal voor.

“We zijn bijna onvindbaar op de wereldkaart, maar we zijn wel de zeventiende economie van de wereld.”

En hij herinnert eraan dat “een Nederlander” (Robbert Dijkgraaf) binnenkort het prestigieuze onderzoeksinstituut van Princeton gaat leiden, “het instituut waar Albert Einstein groot is geworden”.

‘Europa kan wel wat meer Nederland gebruiken’

Over de problemen met de euro zei Rutte onder meer:

“Europa kan wel wat meer Nederland gebruiken”.

VVD wil geen stappen terug of vooruit doen op medisch-ethisch terrein

Hoewel de VVD misschien stappen vooruit wil zetten op het gebied van medisch-ethische kwesties, moet de partij rekening houden met coalitiepartner CDA en soms de SGP, de gedoogpartner in de Eerste Kamer. Compromissen zijn daarom noodzakelijk. Wel wordt er geen beleid teruggedraaid.

Onlangs zat de VVD-fractie in een lastig parket toen de partij tegen een wettelijk verbod op weigerambtenaren stemde, terwijl ze eigenlijk voor was. Volgens Rutte ontkom je er niet aan om concessies te doen om de rust in de coalitie te bewaren. “Dat hebben we er graag voor over”, aldus Rutte.

‘Weinig discussie, groot optimisme’

Politiek verslaggever Pieter van Os woonde voor NRC het congres bij:

“Er was vandaag in Zaandam weinig discussie, er heerste vooral groot optimisme over de partij. Op het congres bestond veel aandacht voor de recruteringsfunctie van de partij. Met andere woorden: hoe kunnen we zoveel mogelijk talent vinden om zoveel mogelijk belangrijke posities in te vullen? De VVD wil gebruik maken van de macht die het nu heeft. Volgens de voorzitter wil de partij 2.000 zetels gaan vullen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Rutte sprak vandaag als premier niet zozeer over de kwaliteiten van zijn partij, maar over de kwaliteiten van Nederland. Dat is niet onbegrijpelijk: hij is nu leider van het kabinet, ofwel het land, meer dan alleen van zijn partij.”

Nobelprijswinnares: maak niet alleen Nederland liberaler, maar de hele wereld

De Nobelprijswinnares van de Vrede Tawakul Karman, die vandaag te gast was op het congres, werd met een staande ovatie ontvangen door het publiek. Haar vraag was: maak niet alleen Nederland liberaler, maar de hele wereld. Ook hoopt ze op steun van Nederland bij haar poging de tegoeden van de verdreven dictator Saleh te bevriezen.