Problemen Air France zijn obstakel voor KLM

Steven Derix

Aanhoudende financiële en bestuurlijke problemen bij het Franse luchtvaartbedrijf Air France staan nauwere samenwerking met de Nederlandse partner KLM in de weg. „We moeten oppassen dat de integratie nu niet stagneert”, zegt KLM-topman Peter Hartman vandaag in deze krant.

Air France en KLM hebben sinds de fusie in 2004 verschillende overkoepelende diensten samengevoegd. Maar om verder te kunnen uitbreiden moet het Frans-Nederlandse bedrijf meer integreren. Plannen voor een nieuwe topstructuur zijn echter onlangs uitgesteld.

Air France kampt met oplopende verliezen en met onrust onder het personeel. Twee weken geleden presenteerde Air France-KLM slechte halfjaarcijfers. Die werden vooral veroorzaakt door de Franse poot van het bedrijf, zo geeft Air France-topman Spinetta toe. „De situatie bij Air France is moeilijker dan bij KLM.” Spinetta geeft er nu de voorkeur aan dat er eerst financieel orde op zaken wordt gesteld, voordat er wordt gewerkt aan verdere integratie.

De problemen bij Air France leidden afgelopen oktober tot het noodgedwongen vertrek van topman Pierre-Henri Gourgeon. De bestuursvoorzitter van Air France-KLM moest opstappen als gevolg van een hoog opgelopen conflict.

Economie: pagina 4 en 5

    • Steven Derix