Nuttig voor seks en bier

Een KOE geniet van het malse Zeeuwese gras. foto VINCENT MENTZEL/NRCH. ==F/C==Dreischor, 5 augustus 2002

Kill it, cut it, use it: CowTLC, 22.00 - 23.00 uur

Als je veganist bent – zo iemand die helemaal niets eet of gebruikt waar dieren aan te pas komen – kun je het nieuwe programma van de Britse presentatrice Julia Bradbury beter niet zien. Waarschijnlijk is je leven al vrij moeilijk als je geen wollen truien mag dragen en geen honing in je thee mag doen. Maar het kan nog ingewikkelder worden na het kijken van Kill it, Cut it, Use it. Dan kan je namelijk ook geen tennis meer spelen (de snaren van de rackets worden gemaakt van koeiendarmen), geen bier meer drinken (daar zitten vissige delen in), geen veilige seks meer hebben (er zijn condooms van schapendarm) en geen brandjes meer blussen (het schuim in brandblussers is afkomstig van koeienhoeven).

Voor niet-veganisten geeft het programma een verhelderend kijkje in de productieprocessen van onze consumptiemaatschappij. In haar eerdere programma Kill it, Cook it, Eat it volgde Bradbury het traject van koe in de wei tot hamburger op je bord. In deze serie volgt ze alle restproducten na de slacht. Ze doet dit met consumenten die de producten gebruiken, wat veel ‘ahs’ en ‘jakkesen’ oplevert, vooral als Ugg-dragende meisjes te zien krijgen hoe de schapen voor hun laarzen geslacht worden.

Het stemt positief dat de resten van een dier zo goed worden gebruikt. Weggooien zou zonde zijn. En ja, natuurlijk is het goed als we ons meer bewust worden van waar producten vandaan komen. Maar of het iets uitmaakt? De stoere jongen die bijna overgaf bij de slacht van een koe, zegt later dat er niets is veranderd in de manier waarop hij tegen de leren bekleding van zijn sportauto aankijkt. „We hebben dood, bloed en schok gehad, en nu denk ik: oei, dat is mooi leer! Ik ben die koe alweer vergeten.”

Maite Vermeulen

    • Maite Vermeulen