Nederlandse toerist in Mali ontvoerd

Vermoedelijk islamitische extremisten hebben vrijdag in Timboektoe, Mali, een Nederlander en twee andere mannen ontvoerd. Een vierde man, een Duitser, werd ter plekke doodgeschoten toen hij weigerde in een gereedstaande auto te stappen.

De vier zaten te lunchen in een hotel in het centrum van Timboektoe. Dit vertelden verschillende bronnen in Timboektoe vrijdagavond door de telefoon. „Twee gewapende mannen waren naar binnen gegaan om de toeristen mee te nemen, twee anderen hielden buiten de wacht”, zei een lokale gids, Mohamed Ali. Hij kende de toeristen niet zelf, maar was direct na de aanslag ter plekke.

De ontvoerde mannen zijn volgens lokale autoriteiten een Nederlander, een Zweed en een man met een Brits en Zuid-Afrikaans paspoort. Zowel de Nederlander als de vermoorde Duitser was met zijn vrouw op vakantie. Volgens gids Ali hebben de lokale autoriteiten „uit angst voor meer ontvoeringen” de toeristen in Timboektoe bij elkaar gebracht en zullen ze naar een veiliger plek worden vervoerd.

Medewerker Beneficié van het bewuste hotel zei dat hij schoten had gehoord en dat hij van de gerant had gehoord dat één vrouw, volgens hem een Nederlandse, aan de ontvoering ontkomen was door zich op de binnenplaats te verstoppen.

Timboektoe was tot een paar jaar geleden een populaire bestemming voor toeristen, maar dat veranderde na een reeks ontvoeringen en moorden in het gebied. Het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar de stad af.

Het geweld komt voor rekening van Al-Qaeda-in-de-Islamitische- Maghreb (AQIM). Deze organisatie komt voort uit de strijd die fundamentalisten in de jaren negentig leverden tegen het Algerijnse regime. Zij heeft losse banden met de centrale Al-Qaeda en was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor bloedige aanslagen in Marokko, Algerije en Niger.

Het zou de eerste keer zijn dat AQIM toeristen heeft ontvoerd in Timboektoe. Donderdag werden twee Fransen, geen toeristen, ontvoerd uit een hotel in de stad Hombori. Ook daar waren extremisten eerder nauwelijks actief. AQIM heeft eerder Europese gijzelaars maandenlang vastgehouden.