Nederlander en twee andere toeristen ontvoerd in Mali

De Malinese stad Timboektoe op archiefbeeld uit 2006. In Timboektoe werd gisteren een Nederlander ontvoerd samen met nog drie andere toeristen. Foto AFP / Issouf Sanogo

In Timboektoe in Mali is gisteren één Nederlander samen met twee andere mannen ontvoerd. Eerdere berichten dat er twee Nederlanders zouden zijn gekidnapt in het Afrikaanse land worden door lokale autoriteiten ontkracht.

Gewapende mannen, vermoedelijk islamitische extremisten, vielen gisteren een restaurant in Timboektoe binnen en namen vier toeristen mee. De ontvoerde mannen zijn volgens de autoriteiten een Nederlander, een Zweed en een man met een Brits en Zuid-Afrikaans paspoort. Een vierde man, een Duitser, werd ter plekke doodgeschoten toen hij weigerde in een gereedstaande auto te stappen.

‘Ontvoerde mannen meegenomen tijdens lunch in hotel’

De vier zaten te lunchen in een hotel in het centrum van Timboektoe. Dat vertelden verschillende bronnen in Timboektoe gisteravond per telefoon aan NRC Handelsblad. „Twee gewapende mannen waren naar binnen gegaan om de toeristen mee te nemen, twee anderen hielden buiten de wacht”, zei een lokale gids, Mohamed Ali. Hij kende de toeristen niet zelf, maar was direct na de aanslag ter plekke.

Zowel de Nederlander als de vermoorde Duitser was met zijn vrouw op vakantie. Volgens gids Ali hebben de lokale autoriteiten „uit angst voor meer ontvoeringen” de toeristen in Timboektoe bij elkaar gebracht en zullen ze naar een veiliger plek worden vervoerd.

Medewerker Beneficié van het bewuste hotel zei dat hij schoten had gehoord en dat hij van de gerant had gehoord dat één vrouw, volgens hem een Nederlandse, aan de ontvoering ontkomen was door zich op de binnenplaats te verstoppen.

Geweld in Maghreb voor rekening van Al-Qaeda

Timboektoe was tot een paar jaar geleden een populaire bestemming voor toeristen, maar dat veranderde na een reeks ontvoeringen en moorden in het gebied. Het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar de stad af.

Het geweld komt voor rekening van Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb (AQIM). Deze organisatie komt voort uit de strijd die fundamentalisten in de jaren negentig leverden tegen het Algerijnse regime. Zij heeft losse banden met de centrale Al-Qaeda en was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor bloedige aanlagen in Marokko, Algerije en Niger.

Het zou de eerste keer zijn dat AQIM toeristen heeft ontvoerd in Timboektoe. Donderdag werden twee Fransen, geen toeristen, ontvoerd uit een hotel in de stad Hombori. Ook daar waren extremisten eerder nauwelijks actief. AQIM heeft eerder Europese gijzelaars maandenlang vastgehouden.

    • Pim van den Dool