Nederland staat centraal op Spaanse kunstbeurs

Nederland is volgend jaar speerpunt op de ARCO, de beurs voor hedendaagse kunst in Madrid. Dat maakte de organisatie van de ARCO samen met de Mondriaan Stichting bekend. Veertien Nederlandse galeries, geselecteerd door Xander Karskens , conservator bij de Haarlemse Hallen, zullen in februari 2012 in Madrid een keur aan binnen- en buitenlandse kunstenaars tonen. Een uitgebreid bijprogramma besteedt bovendien aandacht aan het werk van de Nederlandse schilder René Daniëls, videokunstenaar Aernout Mik en aan Art & Project, de roemruchte en oudste avantgarde-galerie van Nederland, die in 2001 ophield te bestaan.

Onder de geselecteerde galeriehouders bevinden zich Fons Welters, Wilfried Lentz, Paul Andriesse, Annet Gelink, Jeanine Hofland en Juliette Jongma. Zij zullen werk laten zien van overwegend conceptuele kunstenaars als Ger van Elk, Rumiko Hagiwara, Renzo Martens, Wendelien van Oldenborgh, Falke Pisano, Navid Nuur en Fernando Sanchez Castillo.

Karskens keuze voor dit groepje galeriehouders is ingegeven, „vanuit de ambitie om de heterogeniteit van het Nederlandse kunstleven” tot uitdrukking te brengen. Opmerkelijk is dat geen belangrijke Nederlandse fotogalerie voor de presentatie in Madrid is uitgenodigd.

    • Lucette ter Borg