NAVO: “hoogstwaarschijnlijk” schuldig aan slachtoffers Pakistan

A Pakistani protester shouts anti-American slogans in Lahore, Pakistan on Saturday, Nov. 26, 2011. Pakistan on Saturday accused NATO helicopters and fighter jets of firing on two army checkpoints in the country's northwest and killing 24 soldiers. Islamabad retaliated by closing the border crossings used by the international coalition to supply its troops in neighboring Afghanistan. (AP Photo/K.M.Chaudary)
A Pakistani protester shouts anti-American slogans in Lahore, Pakistan on Saturday, Nov. 26, 2011. Pakistan on Saturday accused NATO helicopters and fighter jets of firing on two army checkpoints in the country's northwest and killing 24 soldiers. Islamabad retaliated by closing the border crossings used by the international coalition to supply its troops in neighboring Afghanistan. (AP Photo/K.M.Chaudary) Een Pakistaanse betoger schreeuwt anti-Amerikaanse leuzen in Lahore, Pakistan. Foto AP / K.M.Chaudary

De NAVO is “hoogstwaarschijnlijk” verantwoordelijk voor de vergissingsaanval vanochtend op een militair checkpoint in Pakistan die het leven kostte aan 28 Pakistaanse soldaten. Dat zegt een woordvoerder van de organisatie in een reactie.

Carsten Jacobson, ISAF-woordvoerder tegenover persbureau Reuters:

“Luchtondersteuning is ingeroepen, toen de situatie zich ontwikkelde, en dit is wat zeer waarschijnlijk tot de Pakistaanse slachtoffers heeft geleid. [...] We zijn ons ervan bewust dat er Pakistaanse slachtoffers zijn gevallen, we kennen de cijfers niet, ook weten we niet wat de omvang van het incident was.”

Een NAVO-helikopter bombardeerde volgens Pakistan vanochtend een legercheckpoint in de tribale regio Mohmand bij de grens met Afghanistan. Eerder vanochtend kwamen er berichten over zeven of acht dodelijke slachtoffers onder Pakistaanse soldaten, maar volgens persbureau Reuters is dat aantal nu opgelopen tot 28. Hoeveel gewonden er zijn gevallen is niet duidelijk.

Pakistan zou in een reactie de doorvoerroute van de NAVO in het land hebben geblokkeerd.

Aanval grote fout die de relatie met Pakistan kan doen verslechteren

Nu de NAVO verklaart dat het “zeer waarschijnlijk” verantwoordelijk is voor de aanval, betekent dat een grote fout die de precaire relatie tussen de Verenigde Staten en Pakistan verder kan doen verslechteren, reageert NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten.

De relatie tussen beide landen, die bondgenoten zijn in de strijd tegen de Talibaan en Al-Qaeda, werd eerder dit jaar al ernstig op de proef gesteld toen de VS zonder medeweten van Pakistan terroristenleider Osama bin Laden wisten te doden op Pakistaans grondgebied. Toch hebben beide landen belang bij het voortzetten van hun bondgenootschap, aldus Van Straaten:

“Allebei hebben ze belang om de samenwerking voort te zetten. Pakistan kan niet zonder de Amerikaanse gelden voor het leger en ontwikkelingshulp, terwijl de Amerikanen in de gelegenheid moeten blijven om via Pakistan de Talibaan in Afghanistan te bevechten. Ze zullen nu in het openbaar wel weer op elkaar gaan schelden, maar beide landen zijn een beetje tot elkaar veroordeeld.”

    • Marije Willems