‘NAVO doodt Pakistaanse militairen bij aanval op checkpoint’

Een Amerikaanse helikopter in de Afghaanse provincie Helmand. Foto AFP / Behrouz Mehri

Pakistan heeft de NAVO vanochtend beschuldigd van de verantwoordelijkheid voor een aanval op een militair checkpoint van het Pakistaanse leger. Bij de aanval, die in het begin van de nacht plaatsvond, kwamen volgens militaire bronnen acht soldaten om het leven.

De aanval op het legercheckpoint vond plaats in de tribale regio Mohmand bij de grens met Afghanistan. Naast de doden zijn er volgens bronnen van persbureau AP ook vijf gewonden gevallen. De NAVO zegt op de hoogte te zijn van het incident, maar had vanochtend vroeg nog niet gereageerd.

Als de NAVO inderdaad verantwoordelijk is voor de aanval, gaat het om een grote fout die de precaire relatie met Pakistan verder kan doen verslechteren. Een klein jaar geleden werden al per ongeluk twee Pakistaanse militairen gedood bij een luchtaanval door Amerikaanse helikopters. Pakistan, een bondgenoot van de VS in de strijd tegen het terrorisme, liet in reactie op de aanval tien dagen lang geen NAVO-voertuigen de grens passeren.

De ‘aanval’ van vanochtend heeft opnieuw veel weg van een dramatische vergissing omdat het aangevallen checkpoint onlangs door het Pakistaanse leger is opgezet om te voorkomen dat strijders van de Afghaanse Talibaan de grens oversteken en aanvallen in Pakistan kunnen plegen. Juist de VS, het belangrijkste land binnen de NAVO, vragen al jaren van Pakistan om meer te doen om de Talibaan en strijders van Al-Qaeda in het grensgebied te bestrijden.