Nauwelijks illegale handel in kunst online

Hoewel de handel in kunst en antiek via internet in Nederland sinds 2007 meer dan verdubbeld is, zijn er geen aanwijzingen dat ook de illegale handel in kunst op internet is toegenomen.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de handel in cultuurgoederen via internet dat in opdracht van het ministerie van OCW is uitgevoerd. Tot nu toe waren er nauwelijks cijfers bekend over de omvang van de illegale online kunsthandel. Voor het onderzoek werd op advertentiesites eBay en Marktplaats gezocht naar voorwerpen die niet mogen worden in- of uitgevoerd, zoals archeologische bodemvondsten, iconen, manuscripten of goederen uit Irak. De onderzoekers troffen enkele illegale voorwerpen aan, maar meestal ging het om relatief goedkope goederen – „tientjeswerk” – zoals speerpunten voor 1,50 euro.

De onderzoekers vonden op Marktplaats en eBay 681 objecten waarvan de handel mogelijk illegaal is, een fractie van de 200.000 advertenties in de rubriek kunst en antiek. Aanwijzingen voor het bestaan van ‘ondergrondse digitale’ netwerken waarbinnen illegaal wordt gehandeld, werden niet gevonden. Volgens staatssecretaris Zijlstra zouden sites als Marktplaats en eBay het publiek wel beter moeten informeren over de regels met betrekking tot in- en uitvoer van cultuurgoederen.