Met Koops geen nieuwe coach nodig

Hij zou zo snel mogelijk komen met de naam van een nieuwe manager voor de ploegachtervolging, verzekerde technisch directeur Arie Koops van schaatsbond KNSB in september. Gisteren was het zover. De nieuwe eindverantwoordelijke man voor het geplaagde onderdeel? Koops zelf.

Groot was de commotie toen nog vóór de start van het schaatsseizoen het ambitieuze Team Nederland uiteen viel. Goud in Sotsji was een heilig doel voor schaatsgrootmacht Nederland, na eerdere debacles in Turijn en Vancouver. Wielerman Theo de Rooij zou het project leiden, maar trok zich na veel kritiek uit de schaatswereld wegens drukke werkzaamheden terug. Na zijn vertrek gold oud-volleybalbondscoach Joop Alberda als de belangrijkste kandidaat om samen met oud-schaatser Erben Wennemars en wetenschapper Jos de Koning het voortouw te nemen. Tot een akkoord met Alberda kwam het niet.

Voormalig schaatscoach Koops (48) leidde vorige week op interimbasis de achtervolgingsploegen bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Tsjeljabinsk naar goud (mannen) en zilver (vrouwen). Dus was de nieuwe manager snel gevonden.