Meer dagen stemmen in Egypte

An Egyptian woman stands next to a cotton candy vendor before Friday prayers in Tahrir Square in Cairo, Egypt, Friday, Nov. 25, 2011. Tens of thousands of protesters chanting, "Leave, leave!" are rapidly filling up Cairo's Tahrir Square in what promises to be a massive demonstration to force Egypt's ruling military council to yield power. The Friday rally is dubbed by organizers as "The Last Chance Million-Man Protest," and comes one day after the military offered an apology for the killing of nearly 40 protesters in clashes on side streets near Tahrir over the last week. (AP Photo/Tara Todras-Whitehill) AP

Elke ronde van de Egyptische parlementsverkiezingen, die maandag beginnen, zal twee dagen duren in plaats van één. Dat heeft de regerende Egyptische militaire raad gisteren bepaald. Het besluit is bedoeld om „te grote menigten en veiligheidsproblemen” te vermijden bij de eerste verkiezingen sinds de val van president Mubarak in februari.

De voorbereidingen voor de verkiezingen worden overschaduwd door het geweld tussen politie en de massaal toegestroomde betogers die eisen dat het leger de macht overdraagt aan een burgerbewind. Daarbij zijn 41 doden en duizenden gewonden gevallen. Gisteren hadden zich op het Tahrirplein meer dan honderdduizend mensen verzameld. Elders in Kairo betuigden enkele duizenden mensen juist hun steun aan het leger.

De Israëlische premier Netanyahu viel uit naar de westerse leiders, met name de Amerikaanse president Obama, die Mubarak onder druk zetten om af te treden. Hij noemde hen „naïef”. De Arabische opstanden zijn volgens hem uitgelopen op een „islamitische, anti-westerse, anti-liberale, anti-Israëlische en anti-democratische golf”. (Reuters)

Op campagne met de Moslimbroeders: pagina 8 en 9