Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Marokkaanse fundamentalisten winnen parlementsverkiezingen

Kiezers brengen hun stem uit in Casablanca. De foto is gisteren gemaakt en afkomstig van persbureau Reuters.

De gematigde islamistische oppositiepartij PJD heeft de parlementsverkiezingen in Marokko gewonnen. De eerste uitslagen wijzen dat volgens het Marokkaanse staatspersbureau uit, zo meldt persbureau AP.

De Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling heeft 40 procent van de vijftig zetels gewonnen waarvan de uitslag reeds bekend is. Partijsecretaris-generaal Abdelilah Benkirane schatte vrijdagavond laat al in dat zijn PJD de andere partijen achter zich zou laten en eiste de overwinning op.

Coalitie van regeringsgezinde partijen behaalt ongeveer evenveel stemmen

De coalitie van liberale, regeringsgezinde partijen van minister van Financiën Salaheddine Mezouar lijkt bijna evenveel stemmen te hebben vergaard. Maar omdat de nieuwe grondwet voorschrijft dat de grootste partij het voortouw krijgt bij de vorming van een nieuwe regering leidt de PJD naar verwachting de onderhandelingen en mag de partij de premier leveren.

De afgelopen jaren hebben de gematigde islamisten zich gepresenteerd als eerlijke buitenstaanders die het opnemen tegen de corrupte gevestigde orde. Omstreden morele stokpaardjes als de hoofddoek kregen minder aandacht.

Opkomst niet hoog, maar hoger dan vier jaar geleden

Ongeveer 45 procent van de stemgerechtigde Marokkanen heeft gisteren zijn stem uitgebracht. De verkiezingen werden door voorstanders van democratische hervormingen geboycot, omdat ze van mening zijn dat de koning niet bereid is tot echte veranderingen. De opkomst is wel een verbetering ten opzichte van 2007 toen slechts 37 procent van de stemgerechtigden naar de stembus ging.

Ondanks de goede uitslag van de islamistische oppositiepartij, maakten leden van de partij toch melding van onregelmatigheden. Lahcen Daoudi van de PJD zei tegen AP:

“We hebben met onze kan toren in alle regio’s gesproken en er zijn veel stemmen gekocht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken regelde vervoer om stemmers als vee naar de stembureaus te brengen.”

Koning Mohammed VI besloot afgelopen zomer als reactie op hervormingsprotesten de grondwet aan te passen en meer macht aan de premier te geven. De daadwerkelijke macht blijft echter in handen van de koning.