Kort nieuws buitenland

Poging VS clusterbom te reguleren mislukt

Genève. Tot grote tevredenheid van veel mensenrechtenorganisaties is gisteren een Amerikaanse poging mislukt om het gebruik van clusterbommen te reguleren. Onder andere China, Rusland, Israël en India steunden de Amerikaanse pogingen op de Convention on certain Conventional Weapons (CCW) in Genève een volledig verbod op clusterbommen te voorkomen door regels op te stellen voor het gebruik ervan. Tegenstanders van clusterbommen wijzen erop dat er sinds 2008 een verdrag bestaat dat veel verder gaat en clusterbommen verbiedt; 111 landen, waaronder Nederland, hebben zich hierbij aangesloten. (AP)

Advocaat DSK: mogelijk complot

Washington. Een van de advocaten van voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn heeft gisteren laten weten dat hij niet uitsluit dat zijn cliënt slachtoffer is geworden van „een weloverwogen actie om hem politiek te vernietigen”. Strauss-Kahn was de belangrijkste socialistische kandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen toen hij in mei werd gearresteerd nadat een hotelkamermeisje in New York hem had beschuldigd van een poging tot verkrachting. Advocaat William Taylor zei dat het gedrag van de verantwoordelijken van het hotel „ernstige vragen” oproept. (AFP)

Politiechefs weg na aanslag in Basra

Basra. Twee politiegeneraals en een kolonel in de Zuid-Iraakse havenstad Basra zijn gisteren ontslagen. Ze worden beschuldigd van nalatigheid wegens een aanslag waarbij de voorgaande avond 21 doden en 80 gewonden vielen. De aanslag bestond uit drie bommen die na elkaar op een markt ontploften. Bijj de derde explosie werden veel hulpverleners gedood die waren komen aansnellen. (AFP)

President Jammeh ‘herkozen’ in Gambia

Banjul. De president van Gambia, de 46-jarige Yahya Jammeh, is zoals verwacht uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen donderdag in Gambia. Hij heeft volgens de officiële uitslag 72 procent van de stemmen gekregen – al is dit cijfer betrekkelijk, omdat er volgens de meeste waarnemers geen sprake is geweest van vrije verkiezingen. Jammeh noemt zichzelf „een dictator van vrede en stabiliteit”. Hij kwam in 1994 na een staatsgreep aan de macht in het 1,7 miljoen inwoners tellende land, en heeft er in verkiezingen daarna voor gezorgd dat hij steeds werd herkozen. (AFP)

Opkomst Marokko zou 45 procent zijn

Rabat. In totaal 45 procent van de Marokkaanse kiesgerechtigden heeft gisteren zijn stem uitgebracht in de parlementsverkiezingen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Taib Cherkaoui meegedeeld. Als het opkomstpercentage officieel wordt bevestigd, zou het acht procentpunt hoger zijn dan in 2007. Vooraf was geen hoge opkomst verwacht, omdat de campagne mat was verlopen. De verkiezingen zijn de eerste na een grondwetswijziging op grond waarvan politieke partijen meer macht hebben gekregen. De officiële uitslag van de verkiezingen wordt vandaag verwacht. (AFP)