Kort economie

Noors staatsfonds belegt in Eurotunnel

Parijs. Het Noorse staatsfonds is de op een na grootste aandeelhouder geworden van de Eurotunnel. Dat is vrijdag bekendgemaakt. Het fonds, waarin de Noorse olieopbrengsten zijn ondergebracht, bezit nu ruim 5 procent van de aandelen. Zakenbank Goldman Sachs is met 15 procent de grootste aandeelhouder. Het staatsfonds, dat in aandelen, obligaties en onroerend goed belegt, is de grootste investeerder op de Europese beurzen. (AFP)

Staking schoonmakers op ministeries voorbij

Den Haag. Na vijftig dagen staken hebben de schoonmakers van de ministeries van Sociale Zaken en van Buitenlandse Zaken hun actie vrijdag beëindigd, aldus FNV Bondgenoten. De schoonmakers en de ministeries hebben zijn akkoord over een werkgarantie voor alle schoonmakers. Ook wordt een onderzoek uitgevoerd naar de werkdruk. De schoonmakers legden hun werk begin oktober neer vanwege bezuinigingen die twintig mensen hun baan zouden kosten. (Novum)

Daimler schrapt productie Maybach

Frankfurt. Daimler staakt de productie van het verliesgevende luxe automerk Maybach en gaat de fabricage van de iets goedkopere Mercedes S-klasse met enkele tienduizenden opvoeren. Van de Maybach, die meer dan drie ton kostte, werden jaarlijks enkele honderden modellen verkocht. De Mercedes S-klasse kost tussen de 100.000 en 300.000 euro. (Reuters)