'Kies snel Amsterdam voor Spelen van 2028'

Als Nederland de kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2028 serieus neemt, moet Amsterdam snel als kandidaatsstad worden aangewezen. Dat zei gisteren Hein Verbruggen, erelid van het Internationaal Olympisch Comié (IOC), tijdens de seminar Holland Bid van sportconsultancy League of Experience in Hilversum.

Verbruggen vindt de discussie over Amsterdam of Rotterdam als voorkeursstad zinloos. Hoewel het kabinet in een nota geen stadskeus maakt, kan volgens hem een Nederlandse kandidatuur alleen slagen met Amsterdam. „Het IOC verwacht een hoofdstad met uitstraling.”

Belangrijker dan de keus voor een stad vindt Verbruggen de onvoorwaardelijke steun van het kabinet. Zonder overheidsgaranties geen Spelen, waarschuwde hij. „En er moet een thema onder de kandidatuur gelegd worden – bijvoorbeeld de oplossing van het fileprobleem.”

Cruciaal in de verkiezingsstrijd is volgens Verbruggen de rol van het Nederlandse IOC-lid. Die is in de positie IOC-leden aan Nederland te binden. Als voorbeeld noemde Verbruggen het Braziliaanse IOC-lid Carlos Nuzman, wiens lobby de Spelen van 2016 naar Rio de Janeiro bracht.

Nu wordt die IOC-zetel nog bezetdoor kroonprins Willem-Alexander. Maar tegen de tijd dat de lobby voor ‘2028’ serieus wordt is hij vervangen. De keus voor diens opvolger moet volgens Verbruggen snel en professioneel door de sportkoepel NOC*NSF ter hand worden genomen.