Jemen kiest in februari nieuwe president

In Jemen worden op 21 februari 2012 presidentsverkiezingen gehouden. Dat heeft de Jemenitische vicepresident Abed Rabbo Mansour Hadi vandaag bekend gemaakt, zo meldt Reuters op gezag van staatsnieuwsdienst Saba.

Woensdag tekende de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh een deal waarmee hij de macht overdroeg aan Hadi. Hij deed dat na 33 jaar aan de macht te zijn geweest en tien maanden van protesten tegen zijn bewind.

Het akkoord dat Saleh ondertekende pleit hem vrij van strafvervolging voor de misdaden die zijn regime gedurende zijn regeerperiode heeft begaan. Saleh moet volgens het akkoord binnen dertig dagen de macht overdragen aan zijn vicepresident, Abed Rabbo Mansour Hadi. Vervolgens moet een nieuwe Jemenitische regering binnen negentig dagen nieuwe presidentsverkiezingen organiseren.

Lees hier waarom nu Saleh officieel is afgetreden, de problemen in Jemen nog altijd niet voorbij zijn.

    • Marije Willems