'Ik kan mezelf niet voor de gek houden'

Marije Mulder (34) is sinds 2007 directeur van laluz. Ze koppelt young professionals aan ideële organisaties: vrijwilligerswerk voor hoogopgeleiden. „Ik ben hartstikke soft, maar ook commercieel ingesteld.”

vught marije mulder foto nrc rien zilvold
vught marije mulder foto nrc rien zilvold

Eerste baan

„Ik had tijdens mijn studie bedacht dat ik per se stage wilde lopen bij Telekids. Dat enthousiasme van Carlo en Irene, die sfeer die zij op tv overbrachten... Ik vond het geweldig. Ik heb de producer gek gebeld, net zolang tot ik op gesprek mocht komen. Bij Telekids heb ik gezien dat werk daadwerkelijk ‘leuk’ kon zijn. Dat vind je niet overal.”

Beste advies

„Mijn loopbaancoach zei ooit tegen me: ‘Je moet je eigen traineeship creëren. Doe wat op je pad komt, neem een kijkje in de keuken bij allerlei bedrijven.’ Haar boodschap was: het is goed om te doen wat je leuk vindt. Dat gaf mij rust. Ik ben weliswaar een doorzetter, maar als ik ergens niet op mijn plek zit, stop ik ermee. Zonder er te veel over in te zitten of dat slecht staat op mijn cv. Ik kan mezelf en de ander niet voor de gek houden. Een ander advies dat ik heb opgevolgd: iedere dag checken of ik het nog naar mijn zin heb. Als dat niet zo is, is het tijd voor iets anders.”

Geld

„Ik heb net mijn hele spaarpot uitgegeven aan een talencursus bij de ‘nonnen in Vught’. Een week lang intensief mijn Engels verbeteren, een investering voor het leven.”

Non-profit

„Voor de werkervaring die ik heb, verdien ik eigenlijk te weinig bij laluz. We zijn een vrijwilligersorganisatie, er is gewoon nog geen ruimte om meer te betalen. Over de salarissen van bestuurders in de non-profitwereld is altijd veel gedoe. Maar vergis je niet, zij hebben wel een grote verantwoordelijkheid. Natuurlijk moet je niet overmoedig worden en bonussen opstrijken en een dure auto van de zaak rijden, maar ik vind het persoonlijk niet gek dat de salarissen bij de non-profitorganisaties wat meer opschuiven richting het commerciële niveau.”

Stress

„Ik lig eigenlijk nooit ergens wakker van. Ik geloof dat altijd overal een oplossing voor is. Anderen knijpen soms hun billen samen: Marije, komt het wel goed? Maar ik denk dat je bevriest zodra je gaat stressen en angstig wordt. Dat je in die angst blijft hangen.”

Grote voorbeeld

„Ik heb geen Gandhi of Mandela. Maar voor mensen die authentiek zijn, puur zijn, heb ik respect. Voor mensen die niet de geijkte paden kiezen, maar juist de moeilijke wegen bewandelen.”

Balans tussen werk en privé

„Ik maak lange dagen, de vergaderingen met de vrijwilligers van laluz zijn natuurlijk in de avonduren. Maar ik probeer heel bewust ook tijd voor mezelf te nemen. Ik doe aan yoga, drie keer in de week. En ik ga nog één keer per week hardlopen. Tv kijken vind ik echt zonde van mijn tijd. Op vrije dagen of avonden investeer ik het liefst in mijn vrienden en familie.”

Ambitie

„Overal in de wereld zitten organisaties als laluz. Ik zou zo graag willen dat zij hun krachten bundelen. Nu vindt iedereen steeds opnieuw het wiel uit en maakt iedereen dezelfde fouten. Dat is doodzonde. We moeten van elkaar leren. Mensen zijn zo bang om samen te werken, er heerst zo’n concurrentiegevoeligheid en eilandjescultuur. Een internationaal kennisplatform is mijn grootste droom. Daar hoeft niet per se mijn naam onder te staan, maar ik wil er graag aan bijdragen. Aan de ene kant ben ik hartstikke soft, maar aan de andere kant ben ik ook commercieel ingesteld. Ik kijk altijd naar de concrete resultaten. En ik ga ver om mijn doel te bereiken.”

Barbara Rijlaarsdam

    • Barbara Rijlaarsdam