IJsland weert steenrijke Chinees die grond wil

IJsland heeft het omstreden plan van een steenrijke Chinees om een enorme lap IJslandse grond te kopen, definitief afgewezen. In een verklaring zei het ministerie van Binnenlandse Zaken dat er „geen precedent (is) voor de verkoop van land op deze schaal aan buitenlanders”.

Deze zomer werd bekend dat projectontwikkelaar Huang Nubo één miljoen kroon, ongeveer 6,6 miljoen euro, wilde neertellen voor een natuurgebied in het noordwesten van IJsland, Grímmsstadir á Fjöllum. In dit boomloze gebied, dat ongeveer 0,3 procent van het hele eiland beslaat, zou hij een groot vakantiecentrum willen bouwen. De investeringen hiervoor werden geraamd op zestig miljoen euro. Daarnaast schermde hij met plannen voor een luxehotel van 120 miljoen euro in de hoofdstad Reykjavik. Dergelijke investeringen kan IJsland met zijn kwakkelende economie goed gebruiken. Huang heeft bovendien steeds gezegd dat het om een toeristisch, milieuvriendelijk project ging. Maar in IJsland hebben zijn plannen voor een verhit debat gezorgd. Sommigen vreesden dat dit een poging was van China om voet aan de grond te krijgen in het grondstofrijke Noordpoolgebied, dat door klimaatverandering steeds gemakkelijker toegankelijk wordt.

Het ministerie zei dat een wet uit 1966 de verkoop aan buitenlanders beperkt „om IJslands onafhankelijkheid en soevereiniteit te beschermen”. (AP)