Haarscherpe nachten

PlotsRadio 1, 18.15-19.00 uur

Drie maanden lang heeft Ton Plekkenpol dezelfde saaie droom: hij vaart op een bootje over een oerwoudrivier. Op een nacht staat aan de oever een man te zwaaien. Later vindt hij een foto van die man op een folder voor Surinaamse geneeskunst. Plekkenpol gaat naar Suriname om de man te ontmoeten.

Plots is een serie korte radiodocumentaires van de VPRO op Radio 1 en op website vpro.nl/plots; sterke, persoonlijke verhalen rond één thema die doen denken aan fictie. Plots is gebaseerd op het Amerikaanse radioprogramma This American Life. Dit keer is het thema ‘Dromen’. Twee mooie interviews, aangekleed met spaarzame hoorspelgeluiden. Hier en daar een vleugje tango.

Is het eerste verhaal voer voor jungiaanse droomduiders, het tweede is voor de freudianen. Hier valt de inhoud mooi samen met de vorm: een geluidsverhaal over blind worden. Toen fotograaf Hannes Wallrafen het licht in beide ogen verloor, kreeg hij haarscherpe, beeldende dromen. ’s Nachts kan hij nog wel zien, bewuster genietend dan ooit. Hij droomt van de reizen die hij maakte. Maar hij wordt altijd wakker in het donker.

De verhalen hebben allebei een afloop die je in een boek, film of hoorspel niet snel zou pikken. De eerste zullen we niet verraden. En was het tweede verhaal fictie geweest, dan zou de blinde uiteindelijk zijn handicap accepteren. In werkelijkheid wordt Wallrafen alleen maar chagrijniger van zijn blindheid, wat zijn verhaal des te indringender maakt. Hij maakt nu radio en hij verlangt overdag naar de nacht met zijn kleuren en zijn licht.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken