Groot lek in sites media

Door een lek bij een Hilversums internetbedrijf zijn 2,3 miljoen persoonsgegevens toegankelijk geworden. Het lek zit in een redactioneel systeem dat publieke en commerciële omroepen gebruiken om hun sites te beheren. Een hacker die zich BitBuster noemt, heeft dat gemeld aan technologiesite Webwereld. Een woordvoerder van het getroffen bedrijf, Angry Birds, heeft de problemen gistermiddag bevestigd aan enkele media. Eén gelekt wachtwoord zou de hacker toegang hebben gegeven tot 160 sites van onder meer 3FM, KRO, Q-Music, SlamFM, Omroep.nl en RTV Noord-Holland. Een woordvoerder van Nederlandse Publieke Omroep bevestigde gisteren het lek eveneens. „We hebben contact gehad met Angry Birds en de garantie gekregen dat het probleem zo snel mogelijk wordt verholpen.” Journalist Brenno de Winter die het lek publiceerde, roept webgebruikers en sitebeheerders op zorgvuldiger te zijn met persoonlijke data op internet. Hij wil het initiatief nemen tot een nationaal privacydebat.