ElBaradei bereid om kabinet Egypte te leiden

Mohamed ElBaradei, former head of the U.N. nuclear agency, talks during a interview with Reuters at his villa in Cairo this February 27, 2010 file photo. Egyptian presidential candidate Mohamed ElBaradei is prepared to drop his bid to be head of state if he is asked to lead a new government, his campaign team said in a statement on November 26, 2011. REUTERS/Asmaa Waguih/Files (EGYPT - Tags: POLITICS HEADSHOT) De Egyptische presidentskandidaat Mohamed ElBaradei sprak vandaag met de leider van de Opperste Militaire Raad Mohammed Hussein Tantawi. Foto Reuters / Asmaa Waguih

De Egyptische presidentskandidaat Mohamed ElBaradei is bereid om de presidentsverkiezingen te laten schieten als hij gevraagd wordt premier van het land te worden.

Dat verklaarde zijn campagneteam vandaag.

“Als hem officieel wordt verzocht een regering van ‘nationale redding’ te vormen, zou hij geen gooi meer doen naar het presidentschap, om volledig neutraal zijn in de interim-periode,” zo staat in de verklaring te lezen.

ElBaradei sprak vandaag met de leider van de Opperste Militaire Raad Mohammed Hussein Tantawi.

Ordetroepen en betogers opnieuw slaags in Kairo

Egyptische ordetroepen zijn vandaag opnieuw slaags geraakt met demonstranten die hun kamp hadden opgeslagen voor het regeringskantoor in de hoofdstad Kairo. De betogers wilden beletten dat de nieuwbenoemde premier Kamal el-Ganzouri zijn werk zou opnemen. Een demonstrant kwam om toen hij door een politiewagen werd overreden.

Gisteren dreef de woede om de benoeming van El-Ganzouri, ooit een vertrouweling van de afgezette president Hosni Mubarak, ruim honderdduizend mensen naar het Tahrir-plein. Vandaag slonk het aantal betogers tot ongeveer vijfduizend man, zo meldt AP.

    • Marije Willems