Eindelijk wint Wouter Olde Heuvel

Nog nooit had schaatser Wouter Olde Heuvel een wedstrijd gewonnen, sinds zijn debuut in de wereldbeker begin 2007. Gisteren was het zover, eindelijk. In de Kazachstaanse hoofdstad Astana versloeg hij op de 1.500 meter de complete wereldtop. In een snelle tijd van 1.45,69 bleef de allrounder uit de TVM-ploeg de Canadees Denny Morrison (1.45,80) en de Noorse wereldkampioen Håvard Bøkko (1.45,97) verrassend voor.

„Misschien is vandaag de dag van de ommekeer”, jubelde Olde Heuvel (25) na afloop . „Deze overwinning is een hoogtepunt in lange tijd.” In de schaduw van kopman Sven Kramer schoof de jongste van de broers Olde Heuvel naar de wereldtop. Bij de WK afstanden van 2008 haalde hij brons op de vijf kilometer, van nature zijn sterkste afstand. Maar na goede klasseringen op EK (derde) en WK allround (vierde) volgde in de zomer van 2009 een ernstige knieblessure. Olde Heuvel slaagde er niet in zich te plaatsen voor Vancouver. Na een operatie kon hij vorig seizoen niet profiteren van de afwezigheid van Kramer. Bij de WK allround kwam hij niet verder dan de achtste plaats.

Pas afgelopen zomer was het trainingsbeest Olde Heuvel weer in staat om ouderwets tekeer te gaan. „Vorig jaar zat hij in de zomer met zijn knie en moesten we de training aanpassen”, zei coach Gerard Kemkers onlangs. „Deze zomer heeft hij kunnen trainen zoals het moest. Hij is daarin duidelijk gegroeid. Er zijn slechts een paar weken waarvan ik weet dat hij het lastig heeft gehad.”

Hij deed shorttrack-training om zijn bochten te verbeteren en reed in Inzell in oktober snelle temporondjes in het spoor van zijn oudere broer Remco, een specialist op de middenafstanden en in 2005 al eens winnaar van een wereldbekerwedstrijd op de 1.000 meter. „Wouter maakt veel plezier door dingen te doen met z’n broer, die hoge snelheid heeft”, vertelde Kemkers toen. „Hij kan zichzelf testen door bochten op een hoge snelheid te rijden, hoger dan hij zelf ooit bereikt. In zijn eentje komt hij niet onder de 26 seconden, nu rijdt hij 25,5 achter Remco.”

Zijn toegenomen snelheid in met name de bochten betaalt zich nu uit op de kortere afstanden. Niet de vijf kilometer, waarop hij zich niet wist te plaatsen voor de eerste wereldbekerwedstrijden, maar de 1.500 meter lijkt nu de favoriete afstand van Olde Heuvel. In de prachtige hal van Astana beten alle toppers hun tanden stuk op zijn toptijd.

Ivan Skobrev, vorige week derde, begon te langzaam en eindigde nu pas als negende. Stefan Groothuis en Shani Davis, vorige week eerste en tweede, hadden niet genoeg over op het eind. Davis werd vierde, Groothuis zesde. „Deze race was perfect”, glunderde Olde Heuvel.

    • Maarten Scholten