Druk op België stijgt nu kredietwaardigheid daalt

Onder extreem zware druk werd in België vrijdagavond opnieuw onderhandeld over een nieuwe begroting. Er zou uitzicht zijn op een akkoord, na een week van hevige politieke crisis.

Al vrijdagochtend hoorde formateur Elio Di Rupo, die eerder deze week zijn ontslag aanbood bij de koning, dat de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de kredietstatus van België zou verlagen van AA+ naar AA. Toen dat nieuws ’s avonds bekend werd, zaten de zes partijen die proberen een regering te vormen alweer met elkaar aan tafel. Formeel had Di Rupo het verzoek van de koning om door te gaan met onderhandelen, nog in beraad.

Standard & Poor’s verwijst naar de politieke impasse in België, die het onzeker maakt of het land structurele hervormingen kan doorvoeren. De formatie sleept zich nu al bijna anderhalf jaar voort. België staat ook onder druk van de Europese Commissie, die hervormingen en een nieuwe begroting eist. De rente op Belgisch schuldpapier steeg de afgelopen dagen tot boven de 5 procent, gisteren tot bijna 6 procent.

Komende maandag wil België tussen de 1 en 2 miljard euro aan staatsobligaties verkopen. Met zogenoemde ‘staatsbons’, staatsobligaties die vooral zijn bedoeld voor particulieren, haalde België de afgelopen twee dagen al een recordbedrag op van ruim 500 miljoen euro. Demissionair premier Leterme had spaarders opgeroepen om de staatsbons te kopen, waardoor België minder afhankelijk zou zijn van de internationale financiële markten.

De Vlaamse sociaal-democraat Johan Vande Lanotte, die de laatste tijd mee onderhandelde, zegt vandaag in deze krant: „Als het nu nóg niet lukt, weet waarschijnlijk niemand meer wat er moet gebeuren.”

Fixer van België: Z&Z, pagina 14 en15