Dodental NAVO-aanval naar 25 - ‘Pakistan sluit grens Afghanistan’

Pakistaanse commando's afgelopen donderdag tijdens een gezamenlijke militaire oefening met China. Foto AFP / Aamir Qureshi

Het dodental van de vergissingsaanval die de NAVO vanochtend vroeg uitvoerde op een Pakistaans militair checkpoint is volgens de Pakistaanse staats-tv opgelopen tot 25. Pakistan zou in een reactie de doorvoerroute van de NAVO in het land hebben geblokkeerd.

Een NAVO-helikopter bombardeerde volgens Pakistan vanochtend een legercheckpoint in de tribale regio Mohmand bij de grens met Afghanistan. Eerder vanochtend kwamen er berichten over zeven of acht dodelijke slachtoffers onder Pakistaanse soldaten, maar volgens de staatstelevisie is dat aantal nu opgelopen tot 25. Een militaire bron van persbureau AFP spreekt over twintig doden. Hoeveel gewonden er zijn gevallen is niet duidelijk.

De NAVO heeft de aanval nog niet officieel bevestigd, maar hij past volgens onze buitenlandredacteur Floris van Straaten in het beeld van de vele Amerikaanse raketaanvallen in Pakistan van de laatste jaren:

“We kennen nu alleen nog maar de Pakistaanse kant van de zaak. De vermeende link die de Amerikanen legggen tussen de in Afghanistan actieve terreurgroepering Haqqani en de Pakistaanse autoriteiten maken de zaak extra ingewikkeld. Het zou kunnen dat de Amerikanen serieuze aanwijzingen hadden dat zich op de plaats van de aanval hoge Haqqani-mensen bevonden.”

Pakistan het militaire bondgenootschap vanochtend al wel beschuldigd van de aanval en zou het een belangrijke doorvoerroute die de NAVO gebruikt voor de oorlog in Afghanistan hebben geblokkeerd. Volgens lokale bronnen van persbureau AP heeft het Pakistaanse leger een paar uur na de aanval trucks en benzinewagens van de NAVO tegengehouden in de tribale regio Khyber bij de grote stad Peshawar. Deze route is door de VS van groot belang, zegt Van Straaten:

“Als de route inderdaad is afgesloten, zullen de VS dat heel vervelend vinden, want via deze route wordt via Amerikaans materiaal naar Afghanistan gebracht. De route is dus buitengewoon belangrijk voor de Amerikanen. Er zijn wel alternatieven voor het bevoorraden van Afghanistan, bijvoorbeeld via Centraal-Azië, maar die routes zijn moeizamer.”

Als de NAVO inderdaad verantwoordelijk is voor de aanval, gaat het om een grote fout die de precaire relatie met Pakistan verder kan doen verslechteren. De relatie tussen beide landen, die bondgenoten zijn in de strijd tegen de Talibaan en Al-Qaeda, werd eerder dit jaar al ernstig op de proef gesteld toen de VS zonder medeweten van Pakistan terroristenleider Osama bin Laden wisten te doden op Pakistaans grondgebied. Toch hebben beide landen belang bij het voortzetten van hun bondgenootschap, aldus Van Straaten:

“Allebei hebben ze belang om de samenwerking voort te zetten. Pakistan kan niet zonder de Amerikaanse gelden voor het leger en ontwikkelingshulp, terwijl de Amerikanen in de gelegenheid moeten blijven om via Pakistan de Talibaan in Afghanistan te bevechten. Ze zullen nu in het openbaar wel weer op elkaar gaan schelden, maar beide landen zijn een beetje tot elkaar veroordeeld.”

    • Pim van den Dool