Doden bij verkiezingsgeweld Congo

Bij ongeregeldheden op een verkiezingsbijeenkomst op het vliegveld van de Congolese hoofdstad Kinshasa zijn vandaag ten minste twee doden gevallen. Dat meldt persbureau AP.

Tienduizenden aanhangers van oppositiekandidaat voor de presidentsverkiezingen Etienne Tshisekedi hadden zich op de luchthaven verzameld om hun favoriet te verwelkomen. Toen opstootjes ontstonden zette de politie traangas in en schoot met scherp om de menigte uiteen te drijven.

Politieke manifestaties eigenlijk verboden

Gouverneur Andre Kimbuta van Kinshasa had vandaag alle politieke manifestaties tot aan de verkiezingen van komende maandag verboden, maar toen waren al massa’s mensen op het vliegveld samengedromd. De internationale gemeenschap heeft een en andermaal haar zorgen uitgesproken over het aanhoudende geweld in de aanloop naar de presidentsrace.

Volgens de Verenigde Naties dreigen de verkiezingen door intimidatie van kiezers en oppositieleden oneerlijk te verlopen. Niemand twijfelt eraan dat president Joseph Kabila, die de kieswet zo aanpaste dat niet langer een meerderheid, maar enkel een voorsprong op de versplinterde oppositie voldoet, op 28 november als winnaar uit de bus komt.

De aanstaande presidentsverkiezingen in het Centraal-Afrikaanse land zijn pas de tweede in vijftig jaar. De vorige, in 2006, ontaardden in bloedige botsingen tussen aanhangers van Kabila en de medestanders van Jean-Pierre Bemba, zijn voornaamste rivaal.

    • Marije Willems